Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Biało- czerwone babeczki. W sam raz na Dzień Niepodległości

Dziś robimy babeczki na Dzień Niepodległości. Biało- czerwone smakołyki nie są łatwe i szybkie, ale za to bardzo efektowne. W sam raz na 11 listopada. Spróbujecie?

Babeczki na Dzień Niepodległości

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki,
  • 225 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 białka,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g miękkiego masła,
  • barwnik spożywczy.

Musimy mieć barwnik spożywczy, taki w paście, do kupienia w marketach, oczywiście w kolorze czerwonym, dodamy go tyle, by kolor był odpowiednio mocny.

Babeczki Dzień Niepodległości
Barwnik spożywczy w kolorze czerwonym, trzeba go więcej niż na łyżeczce

Babeczki na Dzień Niepodległości. Przygotowanie

Piekarnika należy nagrzać do temperatury 1800 stopni (góra- dół). Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy miękkie masło.

Babeczki Dzień Niepodległości
Masło powinni być miękkie

Teraz wyrabiamy ciasto, w naszej kuchni ugnietliśmy te rękami, można oczywiście z pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy białka z mlekiem.

Babeczki Dzień Niepodległości
Robi się piękna piana

Do ciasta dodajemy pianę i miksujemy do połączenia. Teraz należy ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnika w kolorze czerwonym. Trzeba to zrobić według uznania, by kolor był intensywny, tak jak chcemy.

Babeczki Dzień Niepodległości
Gotowe ciasto jasne i czerwone

Babeczki na Dzień Niepodległości. Pieczenie

Pojemniki z papierkami do babeczek można napełniać za pomocą rękawów cukierniczych, można też po prostu użyć łyżeczek. Napełniać je w taki sposób, by po jednej stronie było ciasto jasne, po drugiej- czerwone. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.

Babeczki Dzień Niepodległości
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ozdabiamy, w naszej kuchni użyliśmy pudrów cukierniczych: białego i czerwonego.

Babeczki na Dzień Niepodległości. Smacznego!

Czytaj także: