Jagodzianka może wspaniale i słodko reprezentować polską kuchnię na świecie, przekonuje Barbara Starecka inicjatorka Dnia Jagodzianki, który właśnie dzisiaj obchodzimy.
Dziś Dzień Jagodzianki! Kto lubi?
To nie jest taka prosta bułeczka z jagodami – czasem ma francuskie kremy, dodatki – przechodzi metamorfozy:
Barbara Starecka: Jagodzianki są aż tak różnorodne i każdy może znaleźć coś dla siebie, bo znajdzie przyjemność w tej jagodziance osoba, która lubi po prostu dobrą drożdżówkę, bo i takich nie brakuje – takich porządnych wypieków, gdzie jest dużo ciasta, ale znajdzie też przyjemność osoba, która szuka jagodowej sakwy, czyli właściwie takiej garści świeżych jagód, które niemal tryskają pod zębem i jedynie lekko zebranych cieniusieńkim ciastem, bo widzę dwie takie tendencje dominują w Polsce. I są jagodzianki babcine, okraszone tą niezwykle maślaną kruszonką. Ale są też takie jagodzianki, które idą właśnie w stronę już jakiś takich skomplikowanych deserów okraszonych kremem.
Jak mówi Barbara Starecka w polskim kalendarzu kulinarnym brakuje przeciwwagi do zimowego święta pączka, czyli Tłustego Czwartku.