Europejskie Targi Produktów Regionalnych – o 11:00 zostanie otwarty drugi dzień. Do czwartku można zaglądnąć na zakopiańską Górną Rówień Krupową, bo tam naprawdę się dzieje.
Posłuchajcie sami Agnieszki Epler, czyli blogerki Lady Kitchen. O wrażenia podpytywał Maciek Pałahicki:
Radio Alex: Pierwszy dzień targów za nami. Co ciekawego mogliśmy zobaczyć?
Agnieszka Epler: Przede wszystkim pierwszy dzień targów to dużo więcej osób niż było w zeszłym roku, co jest bardzo fajne. Mogliśmy zobaczyć i nowych wystawców, i tych, którzy tutaj przyjeżdżają od lat, więc dzieje się bardzo dużo.
Radio Alex: Na co zwrócić uwagę? Czy mamy jakieś perełki? Mamy jakieś nowości pod Tatrami w tym roku?
Agnieszka Epler: W tym roku mamy Węgrów ze stoiskiem. Ono nie jest jakoś mocno rozbudowane, ale są takie najważniejsze rzeczy i sezon szparagowy ponoć im się udał, więc są szparagi. Mamy oryginalnego kebaba, ale tylko jeszcze jutro. Potem już będzie coś innego. Mamy dużo wędlin, dużo serów, dużo regionalnych wyrobów, mamy rzemieślników bardzo dużo. W tym roku pojawiły się sery kozie, których nie było w zeszłym roku. Także jest w czym wybierać.
Radio Alex: Czyli coś ciekawego. Każdy na pewno i smacznego dla siebie znajdzie.
Agnieszka Epler: Oczywiście, że tak. Wystarczy tylko przyjść. Targi są otwarte od godziny 11:00, więc do tej 21:00 jak są czynne, można naprawdę spróbować bardzo dużo rzeczy, bardzo fajnych rzeczy, odkryć swoje smaki, poznać lokalnych twórców i rzemieślników. Będzie można w środę bodajże postukać sobie młotem kowalskim, więc jak ktoś chce sprawdzić krzepę, to zapraszamy.
Oprócz wystawców zagranicznych na targach prezentują się podhalańskie gminy. Codziennie organizowane są warsztaty rękodzielnicze, rozbrzmiewa muzyka i śpiew, można popróbować wyśmienitych potraw i typowych, regionalnych smakołyków:
Maciek Pałahicki rozmawiał i próbował pyszności przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Czorsztyna, Sromowiec i Huby.
Skoro o tym mowa, to w czwartek (15.08) odbędzie się tradycyjny Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Konkurs od około 16:oo, a w programie także pokazy dojenia i strzyżenia owiec. O 17:30 poznamy, kto zdobył tytuł najlepszego wytwórcy tego wybornego sera.
A po więcej relacji z targów zajrzyjcie na stronę facebookową Europejskich Targów Produktów Regionalnych
…oraz na stronę Lady Kitchen
Europejskie Targi Produktów Regionalnych – program
Czytaj także: