Europejskie Targi Produktów Regionalnych: konkurs na najlepszy oscypek 2024 roku rozstrzygnięty
Ma określoną wagę, kształt obustronnego stożka i nie mniej niż 60 procent owczego mleka. Jury uznało ser bacy Stanisława Pawlikowskiego z Białego Dunajca za najlepszy spośród 10 zgłoszonych do konkursu na najlepszy oscypek 2024r..
To nie pierwszy sukces tego Bacy na Europejskich Targach Produktów Regionalnych:
Radio Alex: Co Pan dodaje do tych oscypków, że już drugi raz zajęły pierwsze miejsce?
Stanisław Pawlikowski: Całe umiejętności i całe serce. Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienie oscypka.
Radio Alex: A pan zdradzi swój sekret?
Stanisław Pawlikowski: Każdy ma swoje, wiedza i umiejętności. Czasami jest ręka artysty, żeby go fajnie uformować. Jedno jest, żeby był smaczny, a drugi, żeby był ładny.
Podpowiadamy, że bacówka, w której można kupić najlepsze tegoroczne oscypki znajduje się w okolicach lotniska w Nowym Targu. Spieszcie się – te certyfikowane można kupić tylko do końca października. Ze Stanisławem Pawlikowskim, bacą, który wyrabia najlepsze oscypki rozmawiała Beata Denis-Jastrzębska.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych – zobaczcie fotorelację
Czytaj także:
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych: Który produkt spożywczy okazał się najlepszy?
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych: Konkurs na najlepszy produkt spożywczy
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Dziś w programie konkurs na „Najlepszy Produkt Spożywczy XV Europejskich Targów Produktów Regionalnych”
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych: Podsumowanie drugiego dnia
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych: Jakie wrażenia po pierwszym dniu? [PROGRAM]