Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Europejskie Targi Produktów Regionalnych: Najlepszy oscypek wybrany [FOTO]

 

Europejskie Targi Produktów Regionalnych: konkurs na najlepszy oscypek 2024 roku rozstrzygnięty

Ma określoną wagę, kształt obustronnego stożka i nie mniej niż 60 procent owczego mleka. Jury uznało ser bacy Stanisława Pawlikowskiego z Białego Dunajca za najlepszy spośród 10 zgłoszonych do konkursu na najlepszy oscypek 2024r..

To nie pierwszy sukces tego Bacy na Europejskich Targach Produktów Regionalnych:

Radio Alex: Co Pan dodaje do tych oscypków, że już drugi raz zajęły pierwsze miejsce?

Stanisław Pawlikowski: Całe umiejętności i całe serce. Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienie oscypka.

Radio Alex: A pan zdradzi swój sekret?

Stanisław Pawlikowski: Każdy ma swoje, wiedza i umiejętności. Czasami jest ręka artysty, żeby go fajnie uformować. Jedno jest, żeby był smaczny, a drugi, żeby był ładny.

Podpowiadamy, że bacówka, w której można kupić najlepsze tegoroczne oscypki znajduje się w okolicach lotniska w Nowym Targu. Spieszcie się – te certyfikowane można kupić tylko do końca października. Ze Stanisławem Pawlikowskim, bacą, który wyrabia najlepsze oscypki rozmawiała Beata Denis-Jastrzębska.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych – zobaczcie fotorelację

Czytaj także: