Mamy jesień, więc serwujemy dziś jabłka.... jabłka, z dodatkiem syropu klonowego, pod owsianką kruszonką. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.
Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem „crumble”, to nic innego jak kruszonka, pod którą kryją się śliwki, gruszki, mogą być maliny czy wiśnie. Dziś polecamy, aby zapiec jabłka, w końcu jesień to ich czas.
Jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).
Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.
Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.
Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut. Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.