Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

W kuchni Radia Alex: Jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Mamy jesień, więc serwujemy dziś jabłka.... jabłka, z dodatkiem syropu klonowego, pod owsianką kruszonką. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.

Jabłka pod kruszonką
Pyszny jesienny deser

Szacowany czas czytania: 00:49

Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem „crumble”, to nic innego jak kruszonka, pod którą kryją się śliwki, gruszki, mogą być maliny czy wiśnie. Dziś polecamy, aby zapiec jabłka, w końcu jesień to ich czas.

Jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).

Przygotowane jabłka

Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.

Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.

Kruszonka na jabłka

Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut. Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.

Smacznego!

REKLAMA