Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Kalendarz adwentowy: święta dookoła świata. Najciekawsze tradycyjne potrawy świąteczne

Święta Bożego Narodzenia to okres, który kojarzy się z beztroską, radością i oczywiście tradycyjnymi potrawami. Wielu z nas z niecierpliwością oczekuje na te wyjątkowe dania, które pojawiają się na naszych stołach tylko raz w roku. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy świąteczne serwują w innych krajach? Przygotowaliśmy dla Was przegląd najciekawszych tradycyjnych potraw świątecznych z różnych zakątków świata.

Kalendarz adwentowy

Boże Narodzenie, choć wydaje się świętem typowo religijnym, jest obchodzone na całym świecie, nawet w państwach, gdzie chrześcijaństwo nie jest dominującą religią. Jego początek datowany jest na IV–V w. n.e., jednak dopiero znacznie później przybrało tak globalny charakter. Święta te kojarzą się przede wszystkim z rodziną i wspólnym spożywaniem posiłków. Choć tradycje bożonarodzeniowe są w większości krajów podobne – zwykle dekoruje się dom, obdarowuje najbliższych prezentami – to jednak jest jedna rzecz, która różni celebrację w różnych krajach – serwowane potrawy.

Kalendarz adwentowy

W Polsce tradycyjne potrawy świąteczne są raczej dobrze znane. Zwykle przyjmuje się, że na stole powinno się pojawić 12 dań, które zapewnią dostatek na kolejne miesiące roku. W polskiej tradycji wieczorna kolacja poprzedzająca święta jest raczej bezmięsna, przeważają dania na bazie ryb czy roślin. Najczęściej na stołach gości karp w różnych wydaniach, zarówno pieczony, w panierce, jak i podawany w galarecie czy różnych sosach. Na deser zazwyczaj pojawiają się makowce, serniki, korzenne ciastka i pierniki. Najpopularniejszym daniem wigilijnym ze zbóż jest kutia, która zawiera ziarna pszenicy i jęczmienia, miód, a także mak. Na Śląsku i w Wielkopolsce często zamiast kutii przyrządza się makówki – danie na bazie bułki pszennej z miodem i makiem. Dużą popularnością cieszą się również pierogi, zwłaszcza z kapustą i grzybami leśnymi. Do picia podaje się kompot z suszonych owoców.

fot.pixabay

W Europie w krajach skandynawskich, podobnie jak w Polsce, na stole często goszczą ryby, zwłaszcza śledzie. Te podawane są w formie przekąsek lub tak jak w Rosji – pysznej i sycącej sałatki. Na szwedzkim stole gości zapiekanka o wdzięcznej nazwie Pokusa Janssona – przygotowana na bazie ziemniaków, cebuli i szprotek. Dodaje się do niej śmietany i pieprzu.

Włosi, którzy słyną z makaronów, również w święta z nich nie rezygnują. Zwykle podają je jednak z owocami morza i rybą, by były jarskie. Dodatkowo dbają, by dań rybnych było 7 – tyle, ile dni tworzony był według biblijnych przekazów świat. Francuzi także przygotowują mnóstwo owoców morza takich jak ostrygi, langusty i krewetki.

W Grecji ze względu na poprzedzający okres celebracji długi post na danie główne podaje się zwykle mięso, najczęściej jest to indyk faszerowany rodzynkami, kasztanami i orzechami. W wielu europejskich krajach świętowanie, podobnie jak w Polsce, zaczyna się od zupy. Norwegowie podają jako pierwszą rommegrot, czyli coś na kształt owsianki. Robiona jest na mleku, z dodatkiem mąki, masła i kwaśnej śmietany. Całość dekoruje się cynamonem.

Także desery znacznie różnią się od tych polskich, w Szwecji zwykle podaje się mus ryżowy na mleku z cynamonem, natomiast w Portugalii – słodkie grzanki moczone w mleku z dodatkiem korzennych przypraw. Nie można zapomnieć o brytyjskim puddingu, którego przygotowanie według tradycji powinno trwać 3 miesiące i powinno składać się na niego 13 składników symbolizujących liczbę apostołów i Jezusa. Jego podstawę stanowią suszone owoce i korzenne przyprawy, czasami dodaje się alkoholu, a także zwierzęcego tłuszczu.

fot.pixabay

Podczas gdy w Europie dominują dania wegetariańskie, w innych częściach świata, kuchnia oparta na mięsie jest bardziej powszechna, zwłaszcza podczas okresu świątecznego. Ta tendencja wynika często z postrzegania potraw mięsnych jako bardziej luksusowych, ze względu na ich rzadszą dostępność na co dzień. Wśród mięsnych dań, drób jest zdecydowanie najpopularniejszy.

W Meksyku indyk jest głównym daniem świątecznym, często pieczony w nietypowym sosie na bazie czekolady – podobnie jak w Brazylii. W Japonii, mimo że Boże Narodzenie nie jest oficjalnym świętem, popularne są dania na bazie kurczaka, często serwowane w restauracjach, w tym w sieciach fast food, gdzie skrzydełka kurczaka cieszą się dużą popularnością.

W Wenezueli mięso jest podawane z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i sera, a następnie zawijane w liście bananowca i gotowane lub grillowane. Podobne danie jest popularne w Peru, gdzie dodatkowo zawija się je w ciasto kukurydziane. Churrasco, czyli grillowana wołowina często podawana z warzywami i ostrym sosem, jest daniem, które można spotkać na wielu stołach zarówno w Ameryce Południowej, jak i Afryce. Na Jamajce natomiast, mięso kozy w przyprawie curry jest szczególnie popularne.

Mimo dominacji mięsa, na meksykańskim stole świątecznym pojawia się również ryba – dorsz w sosie chili. W Peru i Ekwadorze, oprócz mięsnych dań, można znaleźć humitas, które przypominają polskie gołąbki, ale z warzywnym farszem.

Bez względu na różnice kulturowe, jedno jest pewne: święta to czas, kiedy kuchnia z całego świata prezentuje swoje najlepsze dania, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenia.

Kalendarz adwentowy Radia Alex:

  1. Jak wprowadzić magię świąt do swojego domu?
  2. Ruszamy do kuchni! Dziś pieczemy tradycyjne pierniczki świąteczne
  3. Szukasz dobrej książki na święta? Sprawdź i wybierz coś dla siebie!
  4. 8 przepisów na herbaty rozgrzewające. Zrób je sam!
  5. Gwiazdy zimowego parapetu, czyli jak pielęgnować poinsecję i grudnik
  6. Poznajcie prawdziwą historię Świętego Mikołaja
  7. Ranking najpopularniejszych filmów świątecznych, które warto obejrzeć
  8. Lista świątecznych porządków. Pamiętaj! Bez szaleństw!
  9. Odpręż się przed Bożym Narodzeniem. Sposoby na przedświąteczny relaks
  10. Znane i lubiane świąteczne melodie. Stwórz swoją playlistę
  11. Jak własnoręcznie wykonać świąteczny stroik? Sprawdź
  12. Jak obchodzi się Święta Bożego Narodzenia w innych krajach? Sprawdziliśmy
  13. Zapomniane tradycje bożonarodzeniowe. Od choinki do wigilijnej wieczerzy
  14. Jak wysuszyć plastry pomarańczy?
  15. Jaką choinkę wybrać, by cieszyła jak najdłużej nasze oczy?