Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Bundz to ogrom kulinarnych możliwości i czasem zaskakujące i pyszne połączenia

Lady Kitchen: Dziś kilka propozycji, które mogą się wydać szalone i nieprawdopodobne ale zaufajcie mi, są pyszne. Do każdego przepisu potrzebujemy oczywiście bundz. Najlepszy dla mnie jest taki lekko wytrawny, dwudniowy, ale to już pozostawiam waszym preferencjom.

Lady Kitchen sposoby na bundz. Częstujcie się!

Góralskie Caprese

To chyba najczęściej popełniany przepis, jednak moja wersja różni się zarówno od oryginalnego caprese, jak i od góralskiej wersji.

Plastry bundzu przekładamy plastrami świeżych pomidorów. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub dajemy trochę pesto z czosnku niedźwiedziego, posypujemy drobno posiekaną szalotką, grubą solą, świeżo mielonym pieprzem i polewamy olejem lnianym lub olejem z lnianki rydzowej.

Smażony bundz

Plastry bundzu grubości około 1 cm, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto i podajemy z sosem tatarskim lub oszukanymi tzatzykami. Przepisy na sos i tzatzyki znajdziecie we wcześniejszych audycjach.

Marynowany bundz

Bundz bardzo dobrze znosi marynowanie i można mu nadać nutkę ostrości czy innych ulubionych smaków. Bardzo prosty do wykonania, w lodówce może stać około 2 tygodni. Taki marynowany bundz jest idealny do sałatek czy jako samodzielna przekąska

W słoiku umieszczamy pokrojony w grubszą kostkę bundz. Dodajemy ząbek czosnku i małą ostrą papryczkę. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw, to pomija papryczkę i dodaje drugi ząbek czosnku. Można dodać kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziarna gorczycy czy ziela angielskiego. Zalewamy olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki.

Bundz w cieście naleśnikowym

Składniki na ciasto:

  • 1,szklanka mleka 3,2% (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka wody gazowanej zimnej
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego i mielonego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna uniwersalna (około 400 g).

Przygotowanie:

  1. Jajka, mleko, wodę i tłuszcz miksujemy dokładnie. Dokładamy przyprawy i znowu miksujemy.
  2. Zmniejszamy obroty miksera i na wolnych obrotach wkręcamy mąkę. Mąkę dodajemy po dwie łyżki. Wkręcamy i sprawdzamy gęstość ciasta. Ma być bardzo gęste ciasto.
  3. Kawałki bundzu obtaczamy w mące i zanurzamy w cieście. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Taki bundz w cieście idealnie pasuje do sałatki z pomidorów i cebuli.

Sałatka szopska po góralsku z wyjątkowym sosem

Kolejny przepis, który pożyczony jest z innych kuchni i z pewnymi modyfikacjami smakuje wyśmienicie. Najważniejszy w tej sałatce jest sos. Słodki, kwaśny, pikantny. Idealny

Dowolną ilośc pomidorów kroimy w kostkę, do tego pokrojone w półplasterki ogórki gruntowe, pokrojone a w piórka czerwona cebula i pokrojona w paseczki czerwona papryka. Wszystkie warzywa mieszamy z bundzem pokrojonym w kostkę. Robimy sos

  • 3/4s szklanki oleju
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka konfitury malinowej lub żurawiny (czasem używam brusznicy)
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki przeciśnięte czosnku.

Wszystko umieszczamy w słoiczku, słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsając mieszamy sos. Polewamy warzywa z bundzem.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ