Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Cebula to nie tylko dodatek do dań…

Lady Kitchen: Cebula to nie tylko dodatek do dań. To nie tylko składnik sławetnego syropu leczącego wszystko, czy popularna zupa. Cebula to szereg możliwości, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni.

Lady Kitchen: Poznajcie kilka nieoczywistych przepisów na cebulę

Lady Kitchen

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 5 czerwonych cebul, obranych i pokrojonych w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 ml czerwonego wina lub jak ktoś nie używa alkoholu, soku z czarnych porzeczek. Osobiście polecam sok, daje głębszy smak
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka cukru lub łyżka miodu

Piórka cebuli szkliwa na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy, jak zmiękną dodajemy sok, cukier lub miód, ocet i smażymy na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie i odparuje sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy, jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny, jeśli za kwaśne można dodać miodu

Cebulka marynowana

Robimy zalewę

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kolendry

Wszystkie składniki gotujemy. Do wyparzonego słoika wkładamy dość ciasno ułożoną czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i zalewamy. Zalewamy gorącym płynem. Zostawiamy do ostygnięcia i zakręcamy. Wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień gotowe do jedzenia.

Smażona dymka

Do tego przepisu najbardziej nadaje się dymka z małymi cebulkami, takimi najmniejszymi. Dymkę przycinamy w miejscu gdzie kończy się najgrubsza jej część. Uciętych kawałków nie wyrzucamy, tylko używamy do sera białego ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Przycięta dymkę doprawiamy solą, przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym i jak ktoś lubi, odrobiną chilli, dodajemy łyżeczką octu balsamicznego i smażymy na niewielkiej ilości klarowanego masła, lub grillujemy. Podajemy posypane prażonym sezamem i posiekaną świeża kolendrą lub pietruszką.

Cebula faszerowana

Żeby przygotować cebulę do faszerowania należy ją obrać i objąć ogonek i korzonek. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut, aż będzie dało się wydrążyć środek.
Drugi sposób – obraną cebulę pozbawiamy ogonka i korzonka i nacinamy pionowo na boku Nacięcie robimy dość głębokie, tak, żeby przecięło wszystkie warstwy cebuli. Wracamy do wrzątku i gotujemy kilka minut, sukcesywnie ściągając wszystkie warstwy po kolei. Takie łódeczki z cebuli bardzo łatwo faszerować.

Do faszerowania możemy użyć swoich ulubionych składników. Ryżu z warzywami, mięsa, samych warzyw czy taki farsz jak na gołąbki. Kombinacje są dowolne i zależą od gustów i smaków.
Faszerowane cebula zapiekamy około 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, pod przykryciem. Grzanie góra dół. Przed pieczeniem podlewamy odrobiną bulionu, bedą soczyste i będą miały więcej smaków.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ