Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Co przygotować w kuchni, by urozmaicić jesienne wieczory? Sprawdź

Lady Kitchen: Owoce pod kruszonką sprawdzają się na śniadanie, deser, zamiast obiadu. No umówmy się – owoce pod kruszonką, są pyszne i odganiają smutki. Jak sama nazwa wskazuje, owoce pod kruszonką wymagają dwóch rzeczy: owoców i kruszonki.

Lady Kitchen podpowiada, co możemy przyrządzić w kuchni, by urozmaicić jesienne wieczory

Owoce pod kruszonką

Lady Kitchen

Owoce

Najlepiej sprawdzają się te twarde. Ja używam gruszek, kwaśnych jabłek i nektarynek oraz śliwek. Twarde owoce mają większą szansę na przetrwanie pieczenia – będziemy mieli kawałki owoców, a nie paćkę rozmoczoną, tak jak to bywa w przypadku malin lub miękkich śliwek.

Kruszonka

Trzymam się trzech zasad i zawsze wychodzi. Równe proporcje, zimne masło i mąka krupczatka. Jak ktoś ma palpitacje serca na myśl o kaloriach, to może owoce posypać mieszanką płatków owsianych i płatków migdałowych, ale to nie to samo i smakuje smutkiem i zawiedzionymi nadziejami. Smutki i parszywy świat naprawia się masłem!

Potrzebujemy:

(porcja na 4 osoby)

  • 2 kwaskowate jabłka
  • 2 gruszki, odmiana Konferencja, moja ulubiona
  • 2 twarde nektarynki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki brązowego cukru
  • około 10 g sera pleśniowego Lazur Silver – brzmi dziwnie, ale pasuje idealnie
  • 200 g zamrożonego masła
  • 200 g cukru kryształ
  • 200 g mąki krupczatki.

Do podania:

jogurt, kwaśna śmietana lub lody waniliowe.

Przygotowanie:

  • Owoce kroimy w średniej wielkości kawałki. Nie obieramy. Mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, rodzynkami i małymi kawałeczkami sera. Przekładamy do naczynia do zapiekania lub do małych kokilek. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym, żeby każdy mógł sobie nałożyć odpowiadającą mu porcję.
  • Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Masło kroimy na kosteczki i rozcieramy do konsystencji piasku. Ograniczcie do minimum kontakt kruszonki z dłońmi, żeby nie nagrzać masła. Wtedy kruszonka będzie idealna.
  • Owoce posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, 20-25 minut, aż kruszonka będzie rumiana. Podajemy z lodami, jogurtem lub śmietaną.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Panie i panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam gołe. Wszystkie wersje są super. Możecie je przechowywać w metalowym pojemniku ponad 2 tygodnie. Ciastka najlepsze są na drugi dzień.

Potrzebujemy:

  • 250 g miękkiego masła
  • 130 g cukru + cukier do wykończenia ciasteczek (ok. 150 g)
  • 100 g sera białego półtłustego
  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej
  • powidła lub marmolady.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i łączymy z masłem i cukrem, dosypujemy mąkę. Zagniatamy do konsystencji plasteliny. Druga próba nauczyła mnie, że czasem trzeba dodać więcej sera, a czasem mąki. Ma być konsystencja, z której łatwo ukręcicie miękką, tłuściutką kulkę, która przy formowaniu nie będzie zostawiała śladu na dłoniach i będzie się łatwo formować.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
  4. Formowanie ciasteczek – dużą łyżką nabieramy porcję ciasta, kręcimy kulkę, kulkę układamy na cukrze i dociskamy dłonią tak, żeby uformować placuszek.
  5. Ciastka układamy na blasze cukrem do góry. Bierzemy korek od wody mineralnej, owijamy go kawałkiem folii spożywczej i jego płaską stroną robimy wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy niewielką porcję konfitury lub marmolady.
  6. Pieczenie ciasteczek – ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach, 5 minut w 190 i 5 minut w 200. Najłatwiej zapanować nad pieczeniem, jak kruche ciasteczka mają około 5 mm grubości. Cieńsze bardzo szybko się palą.

Pierwsze dwie partie zrobiłam normalnie, kolejne robię już z podwójnych porcji, bo to są naprawdę świetne ciasteczka.

Racuchy z jabłkami

Lady Kitchen: Chyba nie ma prostszego przepisu

Do miski proszę sobie wkruszyć jakąś 1/3 kostki świeżych drożdży ok 35g, zasypać to dwoma łyżkami cukru i rozetrzeć na pastę, dolać szklankę letniego mleka i wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać, miskę przykryć ścierką i zostawić na 20 min. Zaczną się robić pęcherzyki powietrza.

Wtedy dodajemy 5 jajek, 3 łyżki cukru waniliowego i dwie garście rodzynek i mieszamy. Trzepaczką najlepiej. Do tego dosypujemy mąki, tak z 1,5 szklanki albo szklankę – tak żeby wyszło bardzo gęste ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 30 min.

Na powierzchni pojawi się mnóstwo bąbelków. Wtedy dorzucamy trzy jabłka obrane i pokrojone w dowolne kawałki. Mieszamy szpatułką. Dużą łyżką nakładamy porcje na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoto. Ja smażyłam na indukcji na mocy 5.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ