Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Co przygotować z młodych ziemniaków?

Lady Kitchen: Młode ziemniaki, to jeden z produktów owczych, na który czekam niecierpliwie. Wystarczy tylko umyć i ugotować. Najlepsze są z solą i masłem, popijane kwaśnym mlekiem. Ideał. Ale same ziemniaki w końcu się nudzą.

Lady Kitchen: Łapcie mój pomysł na sałatkę z młodych ziemniaków, która będzie idealna do grilla lub jako dodatek do niedzielnego schabowego

Siłą tej sałatki jest prostota i dowolność w ilościach użytych składników. Ja podam wam tyle, ile ja użyłam, wy możecie dowolnie tymi ilościami żonglować

Sałatka z młodych ziemniaków

  • 10 młodych, ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 6 ogórków małosolnych pokrojonych w półplasterki
  • Pół pęczka pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Cały pęczek dymki, razem z cebulkami

Pietruszka, koperek i dymka muszą być drobno posiekane.

Sos: łyżka musztardy delikatesowej, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka soku z cytryny, 3/4 szklanki oleju lub oliwy o delikatnym smaku i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Najłatwiej sos wymieszać w słoiku.

Ziemniaki i resztę mieszamy razem w dużej misce i polewamy sosem.
Jeśli ktoś lubi lub woli, zamiast sosu można użyć ulubionego majonezu.

Jak można stuningować taką sałatkę?

Można użyć zamiast gotowanych ziemniaków, ziemniaków pieczonych. Można dodać pieczonego buraka lub ulubione warzywa. Można pominąć dodatek ogórka małosolnego i dodać więcej ziół. Wszystko jest kwestią waszej wyobraźni i smaków.

Jeśli lubicie ziemniaki pieczone w ognisku, a nie macie miejsca na ognisko, to podrzucam Wam pomysł, jak osiągnąć efekt zbliżony do ziemniaka z ogniska, mając do dyspozycji piekarnik.

Ziemniaki jak z ogniska

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej*
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej jeśli lubcie pikantny smak. Papryka wędzona doda dymnego posmaku ziemniakom.
  1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Umyte, mokre ziemniaki obtocz w mieszance mąki pszennej i przypraw.
  2. Piecz je na blasze przez około 40-60 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
  3. Podawaj od razu z ulubionymi grillowymi dodatkami

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ