ZUPA CEBULOWA
Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje
- ok. 0,5 kg cebuli
- ok. 500 ml bulionu – najlepszy będzie bulion wołowy, ale spokojnie można użyć innej bazy, przyda się np. Rosół
- pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina ale można pominąć
- dwie łyżki masła
- tymianek
- jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo; żółty ser do posypania
Przygotowanie
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż się skarmelizuje. Nie dopuszczamy do przypalenia się cebuli, bo zupa będzie gorzka. Smażymy dotąd, aż cebula nabierze pięknego, złocistego koloru, dodajemy tymianek i mieszamy.
Kiedy cebula osiągnie kolor, dodajemy wino i gotujemy chwilę aż alkohol odparuje, jeśli nie używamy wina, to pomijamy ten etap. Następnie dodajemy bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu około dwudziestu minut. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy do żaroodpornych miseczek, w każdej umieszczamy kawałek pieczywa i posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Jeśli nie macie takich miseczek, to do gorącej zupy można dodać już gotowe grzanki z zapieczonym serem, a całość posypać dodatkowo startym serem, który też rozpuści się w gorącej zupie.
KONFITURA Z CEBULI
Składniki
- 4 czerwone cebule
- 125 ml czerwonego wina
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło i oliwę z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj brązowy cukier, wino, ocet balsamiczny i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu. Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.
KRĄŻKI CEBULOWE
- 3 duże cebule (ok. 450 gramów)
- 250 mililitrów wody gazowanej z lodówki
- 200 gramów mąki pszennej typu 500
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- 250 gramów bułki tartej do panierowania krążków
Kroimy cebule w krążki o szerokości około jednego centymetra. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki. Pomiędzy warstwami cebuli może znajdować się odrywająca się, przezroczysta błona, którą należy ręcznie usunąć, aby nie przeszkadzała później w smażeniu. Wykorzystujemy tylko większe krążki (w zależności od rozmiaru cebuli, 4-5 warstw).
Najmniejsze części cebuli znajdujące się w jej środku można odłożyć na osobny talerz i wykorzystać do innej potrawy. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki. Dodajemy łyżeczkę ostrej papryki w proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę soli i wszystko mieszamy. Dodajemy 250 mililitrów wody gazowanej z lodówki/zamrażarki i dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką masę.
Krążki cebulowe wkładamy do miski z przygotowanym wcześniej ciastem, a następnie do bułki tartej, dokładnie panierujemy i odkładamy na talerz. W garnku rozgrzewamy olej roślinny w takiej ilości, aby nasze krążki cebulowe mogły w nim swobodnie pływać. Im większe naczynie, tym więcej oleju będzie potrzebne, ale dzięki temu proces smażenia przebiegnie szybciej.
Smażymy krążki tak, aby nie były zbyt ciasno ułożone, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. W trakcie smażenia należy je obrócić. Krążki będą smażyć się kilkadziesiąt sekund, w zależności od grubości.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ