Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Co zrobić z jabłek? Mamy kilka pomysłów na ich wykorzystanie

 

OCET JABŁKOWY

Ocet jabłkowy tak naprawdę robi się sam. Kilka minut zajmie nam przygotowanie, jednak na gotowy produkt trzeba będzie poczekać. Musi nastąpić proces fermentacji, który trwa nawet 6 tygodni. Im dłuższa i naturalniejsza fermentacja, tym lepszy i bardziej wartościowy ocet. Z podanych proporcji uzyskamy 750 ml octu jabłkowego.

  • 1 kg świeżych, dorodnych jabłek. Najlepsze są później dojrzewające odmiany, typu malinówki, antonówki i renety.
  • 5 łyżek cukru (może być biały, trzcinowy lub miód).
  • 1 l wody
  • Słoik duży(czysty, wyparzony).
  • Wygotowana ściereczka, pieluszka tetrowa, gaza lub filtr do kawy.
  • Gumka recepturka lub sznurek.
  1. Do słoika wkładamy jabłka pokrojone w ćwiartki, paski lub kostkę. Im mniejsze kawałki, tym więcej się zmieści. Mogą być nieobrane, z gniazdami i pestkami. Można również wziąć obierki, resztki z jabłek wykorzystanych do ciasta, dżemu czy musu. Nic się nie zmarnuje!
  2. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i wypełniamy nią słoik tak, by przykrywała jabłka. Lepiej dodać za dużo wody niż za mało. Pamiętajmy jednak, aby pozostawić ok. 10 cm wolnej przestrzeni.
  3. Przykrywamy słoik gazą i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Jabłka powinny stale znajdować się pod wodą, inaczej mogą pokryć się pleśnią, a taki ocet będzie bezużyteczny.
  4. Przez pierwsze kilkanaście dni fermentacji powinno się raz dziennie przemieszać płyn drewnianą łyżką, co zapewni dopływ tlenu i ułatwi fermentację.
  5. Możemy zaprzestać mieszania, gdy jabłka zbrązowieją, opadną na dno naczynia i przestanie się wytwarzać piana, czyli zakończy się pierwszy etap.
  6. Całość pozostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie (łącznie około miesiąca), po czym przecedzamy przez gazę, ściereczkę lub gęste sitko do czystego słoika i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne kilka dni do sklarowania.
  7. Po tym czasie, gotowy ocet ponownie przecedzamy i przelewamy do butelek. Płyn powinien mieć żółty odcień i być mętny.

JABŁKA ZAPIEKANE Z KISZKĄ

Najprostszy sposób na najlepszą przystawkę. Bierzemy po jednym twardym i lekko kwaskowym jabłku na osobę. Wydrążamy środek, do środka wsadzamy lekko podsmażoną kiszkę z cebulą, zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku, grzanie góra dół. Zapiekamy aż jabłka lekko zmiękną. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Potrzebujemy:

Na ciasto

  • kostkę masła (miękkiego)
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii (można pominąć)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem i wysypujemy mąką. Cienką warstwą ciasta wylepiamy dno i boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę.

Na nadzienie

  • 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek
  • dwie łyżki miodu
  • szklanka płatków migdałowych
  • łyżka przyprawy do piernika
  • jedna galaretka pomarańczowa

Do garnka z grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem. Jak posypiecie na gorące ciasto, to cukier się rozpuści i zużyjecie go dużo więcej.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ