Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Czosnek niedźwiedzi – gdzie go dodać, z czym podawać?

Mówią o nim cud natury, skarb lasu, bomba witaminowa, naturalne antidotum na różne dolegliwości, a nawet afrodyzjak. W medycynie naturalnej funkcjonuje pod nazwą allium ursinum. Czosnek niedźwiedzi to pierwsza nowalijka, która pojawia się w lesie już w marcu i aż do maja mocno opiera się kapryśnej wiosennej pogodzie. Lady Kitchen prezentuje kolejne przepisy.

lady kitchen

Szacowany czas czytania: 03:14

Lady Kitchen – dzisiaj czosnek niedźwiedzi. Co można z nim przygotować?

Swą nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które podobno zaraz po wybudzeniu, opychają się jego liśćmi. Od czosnku naturalnego jest o niebo lepszy. Największą jego zaletą są olbrzymie ilości aktywnej siarki, Jest wręcz najbogatszą na świecie rośliną zawierającą jej aktywne związki; ma ich 7 razy więcej niż naturalny czosnek. Zawiera również adenozynę (nawet 20 razy więcej niż czosnek naturalny), która bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu, ciśnienie, zapobiegając arytmii serca i wylewom. Polecana przy migrenie i szumach w uszach.

Czosnek niedźwiedzi posiada dużo łatwo przyswajalnego żelaza (aż 30% więcej niż czosnek naturalny), takie żelazo nie powoduje dolegliwości żołądkowych, witaminy A i olbrzymie ilości witaminy C, E i selenu – wspomagają układ odpornościowy oraz jako przeciwutleniacze likwidują w organizmie wolne rodniki.

Teoretycznie już wyszedł czosnek niedźwiedzi, praktycznie przysypał go śnieg. Jednak nie tracę nadziei, że niedługo będziemy się mogli cieszyć smakiem czosnki niedźwiedziego

Zaczniemy od pesto, najprostszego

Proszę sobie solidny bukiet liści czosnku, wymyć, osuszyć, z grubsza posiekać. Wsadzić to elegancko do misy blendera. Dorzucić słuszną garść prażonych orzechów laskowych, dwie garście sera dojrzewającego, porządny chlust oliwy i dwa młode ząbki czosnku i pół pęczka natki pietruszki. Miksujemy to na pastę. Doprawiamy solą. Spożywamy na kanapce, wyjadając świeżym chlebem, wyjadając paluszkami słonymi, używając do makarony, klusek, pierogów…. Dobroć proszę Szanownego Państwa. Wielka dobroć.

Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Bardzo proszę słuszną kupę liści czosnku zmiksować na pastę, dodając odrobinę soku z cytryny, soli i mały chlust oliwy (tak dosłownie łyżeczkę). Pasta ma być gładka. Na kostkę miękkiego, bardzo miękkiego masła, wrzucić trzy kopiaste łyżki pasty z liści i całość bardzo dokładnie zmiksować. Użyłam do tek czynności blendera. Tym sposobem powstało najlepsze masło w obłędnym kolorze. Kromka domowego chleba, masło i jajko na twardo i jest miłość. Czego i Państwu życzę

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Nie ma sztywnej reguły, co do tego, na jakim alkoholu robić nalewkę z dzikiego czosnku. Można użyć czystej wódki lub spirytusu rozrobionego pół na pół z wodą. Ale jeśli ktoś lubi eksperymenty, to liście czosnku można zalać innym alkoholem. Ważne by jego moc oscylowała wokół 40 %.
• 2 SPORE GARŚCIE POSIEKANYCH LIŚCI I ŁODYŻEK CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
• 0,5 L ALKOHOLU O MOCY OK 40%.

Liście przed posiekaniem dokładnie umyć i osuszyć.  Włożyć je do czystego, wyparzonego słoja, ubić aż puszczą sok i zalać alkoholem. Liście powinny być całkowicie zanurzone w wódce. Słoik przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 tygodnie, co 2 dni lekko nim wstrząsnąć. Gotową nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, przelać do ciemnych butelek, szczelnie zamknąć. Nalewkę najlepiej pić po posiłku, nie więcej niż 25 ml.

Schab z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki (4 porcje):
600g schabu (w kawałku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
50g suszonych pomidorów
500-600ml wody
łyżeczka oregano, papryk
80g serka śmietankowego
Pęczek pokrojonego, świeżego czosnku niedźwiedziego.

Cebulę i czosnek kroimy

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i chwilę smażymy.

Dorzucamy pomidory suszone, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy, doprawiamy solą.

Wkładamy schab i gotujemy całość około 1,5h. W połowie możemy przekręcić mięso.

Po tym czasie dodajemy czosnek i serek, podgrzewamy do zgęstnienia.

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ

REKLAMA