Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Czym osłodzić sobie karnawał?

 

Lady Kitchen podpowiada tym razem, jak osłodzić sobie karnawał

Czekoladowe brownie idealne

Lady Kitchen: Lojalnie uprzedzam, to nie jest dietetyczne i przyjazne dla obwodu tyłka. Przepis pochodzi od Iny Gartner znanej jako Bosonoga Contessa.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka* groszków czekoladowych do rozpuszczenia (można kupić w necie lub dobrych sklepach)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki kawy instant
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (pecan, nerkowce lub włoskie)
  • ½ szklanki * groszków czekoladowych do pieczenia (zamówicie tak jak groszki do rozpuszczenia).

Przygotowanie:

  1. Roztapiamy masło razem z czekoladą i szklanką groszków czekoladowych do rozpuszczenia.
  2. W dużej misce łączymy jajka, proszek kawowy, wanilię i cukier.
  3. Dodajemy ostudzoną mieszankę masła i czekolady oraz przesianą mąkę i sól. Dokładnie mieszamy.
  4. Dokładamy orzechy i groszki do pieczenia. Łączymy.
  5. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Władamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 25 min i kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Blok Czekoladowy

Lady Kitchen: Blok czekoladowy jest przez niektórych nazywany „smakiem dzieciństwa”. Muszę chyba zrobić awanturę mojej rodzicielce, że mnie takie atrakcje ominęły. Ponieważ moje dzieciństwo przypadło na wczesne lata osiemdziesiąte, to dostęp do rarytasów był mocno ograniczony. Moja mama robiła nam „domową czekoladę” – smak pamiętam, sposób robienia też i co się okazuje? Moja mama robiła blok czekoladowy, nie wiedząc, że go robi i pewnie dlatego, nie dodawała „wkładu”. Podstawą czekolady, którą robiła moja mama, były margaryna, mleko w proszku i kakao. Stare przepisy na blok czekoladowy pokazują dokładnie to samo.
Najważniejsza jest masa, a dodatki są dowolne. Więc mój blok czekoladowy to wersja „czyszczę spiżarkę”. Użyjcie masła i dobrej jakości kakao, a wyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością. Uprzedzam , jest masło, mleko, kakao, wafelki, ciasteczka i mleko w proszku. To z żadnej strony nie jest dietetyczne, wegańskie ani bezglutenowe. Nie robiłam na zamiennikach, więc nie pytajcie mnie, czy wyjdzie, bo nie wiem, a nie chce was w błąd wprowadzić.

Potrzebujemy:

  • 250 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Dodatki:

  • W sumie 1,5 szklanki – ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.

Przygotowanie:

  1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn.
  2. Dodajemy szybko mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wsypujemy dodatki, mieszamy.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na całą noc.
  5. Jemy

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ