Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: do czego można wykorzystać drożdże? Sprawdź

Lady Kitchen: "Ostatnio postanowiłam zagłębić temat chlebów pszennych. Kupiłam mąkę, uzbroiłam się w wiedzę i postawiłam zakwas pszenny, który elegancko wystawił mi środkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super. Spróbujcie go upiec, jest dużo lepszy niż popularne chleby z gara, mimo że też w garnku pieczony.

Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super. Spróbujcie go upiec, jest dużo lepszy niż popularne chleby z gara, mimo że też w garnku pieczony.

CHLEB NA DROŻDŻACH

Lady Kitchen

Zaczyn – po wymieszaniu, zaczyn odstawiamy na minimum 12 h, więc najlepiej postawić go wieczorem, jeśli mamy wolne na drugi dzień, lub wymieszać go przed wyjściem do pracy. Mieszanie z ważeniem składników, trwa około 5 min.

Zaczyn:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750*
  • 450 g wody
  • drożdże instant 1/8 łyżeczki (około 2 g)

Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę folią spożywczą, robimy kilka dziurek i zostawiamy na 12-16h. Trzeba sprawdzać, zaczyn jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest pokryta bąbelkami.

Ciasto na chleb:

  • 450 g mąki tego samego typu co do zaczynu
  • 170 g wody
  • cały zaczyn
  • 25 g soli
  • drożdże instant 5 g.

Ciasto jest dość klejące, więc dobrze mieszać je hakami miksera, robotem planetarnym, zostawiamy ciasto na 30 min. Następnie dodajemy sól i drożdże i mieszamy na takich samych obrotach przez około 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne i niezbyt luźne. Przekładamy do miski i odstawiamy na 70 minut. Po 25 minutach składamy ciasto pierwszy raz. Składamy z boków do środka. Po 50 minutach składamy ponownie.

Wyjmujemy z miski na podsypany blat i formujemy bochenek, przekładamy do koszyczka wysypanego mąką ryżową lub do durszlaka wyłożonego ściereczką, przekładamy łączeniem do góry. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, w piekarniku nagrzewamy naczynie, w którym będziemy piekli chleb. Do rozgrzanego naczynia przekładamy chleb łączeniem do dołu, chleb szybko nacinamy żyletką, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu i wsadzamy chleb. Pieczemy 35 minut. Na ostatnie 5 minut, uchylamy drzwiczki, żeby skończyć pieczenie w suchym piekarniku.
Chleb studzimy na kratce.

Nie wiem, jak długo chleb utrzymuje świeżość, bo znika w ciągu dwóch dni.

*można ten chleb zrobić na mące typ 550

KRACHLA

Lady Kitchen
Lady Kitchen – krachla

Nazwa napoju pochodzi od rodzaju butelki, w której go przechowywano.

Krachla może mieć różne smaki, może być robiona na soku z cytryn lub z kompotu z owoców sezonowych

Składniki:

  • 2 l przegotowanej, schłodzonej wody
  • sok z 3 cytryn
  • cukier do smaku
  • 4g drożdży świeżych

Wykonanie:

Do przegotowanej, schłodzonej wody wlać sok z cytryn. Dodać cukier do smaku, tak aby lemoniada była wystarczająco kwaśna i słodka. Roztwór wymieszać w dużym garnku. Dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do ciepłego pomieszczenia. Gdy widać będzie, że drożdże już pracują, rozlać do butelek z korkiem. Trzymać w ciepłym pokoju przez około 2 godziny. Otworzyć butelkę, sprawdzić, czy korek już „strzela” – wtedy należy odstawić butelkę do lodówki.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Lady Kitchen - ciasto drożdżowe

Na ciasto drożdżowe ze śliwkami potrzebujemy:

  • 50 g drożdży (używam świeżych)
  • 0,3 l ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 150 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży
  • 200 g masła (kostka)
  • około 500 g śliwek
  • 0,8 kg mąki pszennej + plus około 300 g do podsypania
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • jajko do posmarowania ciasta.

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę.

  1. Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, żeby zrobić inkubator dla drożdży.
  2. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec)
  3. W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, jak zrobi się lejąca pasta – dodaję pół szklanki mleka, dwie łyżki mąki i mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika.
  4. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia.
  5. Biorę dwie duże miski.
  6. Do jednej z misek przesiewam mąkę, 0,8 kg
  7. Do drugiej miski wbijam jajka i wlewam żółtka (białka chowamy do lodówki lub mrozimy).
  8. Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową, ucieram mikserem na puszystą masę.
  9. Masę przelewam do mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dolewając powoli mleko. Odstawiam łopatkę i zaczynam „prace ręczne”. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dodaję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki.
  10. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką i wsadzam na 2 h do piekarnika.
  11. Śliwki pozbawiam pestek i oprószam lekko brązowym cukrem i cynamonem.
  12. Stolnicę wysypuję mąką i wykładam na nią wyrośnięte ciasto, chwile zagniatam.
  13. Blachę, w której będę piekła ciasto, wykładam papierem do pieczenia.
  14. Ciasto układam na blaszce i dokładnie rozkładam wyrównując wierzch.
  15. Na cieście układam śliwki i smaruję ciasto jajkiem.
  16. Ciasto odkładam na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
  17. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, grzanie góra dół.
  18. Posypuję ciasto płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.
  19. Piekę około 30-35 minut aż będzie pięknie złoto-brązowe. Sprawdźcie patyczkiem.

Mimo że wydaje się, że drożdży jest dużo, w cieście ich nie czuć. Jest sporo mąki, jajek i masła i trzeba to jakoś unieść. Pierwszy raz mi nie wyszło, ale teraz robię z zamkniętymi oczami. Próbujcie do skutku. Ciasto ma jedną wadę – szybko znika.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ