Lady Kitchen: Dziś przepis na niebiański smalczyk. Trzaskam wszystko na oko, ładuje w słoiki i jak ostygnie, zakręcam i trzymam w zimnym miejscu. Robię w małych słoiczkach.
Przygotowanie
Do żeliwnego gara wrzucam tak 700 g słoniny surowej, pokrojonej w większe kawałki i powoli wytapiam (indukcja na 5). Jak się zacznie robić sporo tłuszczu, dorzucam 300 g słoniny surowej, drobno pokrojonej. Żeby były przystojne skwarki. Wytapiam dalej na wolnym ogniu. Mieszam raz na jakiś czas. Miele (na drobnych oczkach), 500 g podgardla wędzonego, 200 g surowego boczku i plaster (nie ważyłam) surowego karczku.
Jak słonina się wytopi, a duże kawałki przyjmą miły, złoty kolor, wyciągam je i dorzucam mielone rzeczy. Zwiększam indukcję na 7 i smażę, aż mięso zmieni kolor. Dorzucam 3 pokrojone cebule, kilka pokrojonych, suszonych śliwek, 6 ząbków czosnku wyciśniętych i smażę 20 min, mieszając.
Na koniec dorzucam jedno pokrojone drobniutko jabłko, dwie łyżki majeranku, łyżkę grubo mielonego pieprzu i łyżeczkę soli. Smażę jeszcze 10 min i przelewam do słoików. Wszystko.
Smacznego!
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ