O oscypku powiedziano i napisano już chyba wszystko. Jeden z najczęściej podrabianych serów. Obiekt wiecznych dyskusji i mojej zgrozy kulinarnej, bo wszędzie nieśmiertelny oscypek z żurawiną. Wszystko co ma w sobie oscypka, od pizzy, przez makarony, po steki i hamburgery, automatycznie nazywany jest „po góralsku” a to powoduje moją głęboką niechęć.
Lady Kitchen: Dziś nie będzie o potrawach góralskich, dziś będzie o przepisach, gdzie oscypek idealnie zastąpi parmezan, wynosząc smak na zupełnie inny poziom.
Oszukany sos à la Cezar
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- Przeciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego oscypka
- Pieprz mielony do smaku, ewentualnie sól (oscypek jest słony)
Wszystko razem mieszamy na gęsty sos. Idealnie nadaje się do liści sałaty rzymskiej, świeżych warzyw, czy jako osobny dip.
Chips oscypkowy
Na patelnię, rozgrzaną na średnim ogniu kładziemy kawałek papieru do pieczenia. Na papier dajemy 2 łyżki tartego oscypka i lekko formujemy okrąg. Czekamy aż się rozpuści. Nie ruszamy, nie przewracamy, czekamy cierpliwie. Delikatnie papier ściągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Takie chipsy można wykorzystać do sałatek czy zup typu krem.
Smażone pory z oscypkiem
- 2 pory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki tartego oscypka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
W garnku zagotuj osoloną wodę. Pora potnij na kawałki o długości 5–8 cm (zależy od naczynia, w którym będą serwowane), wrzuć do wrzątku na ok. 10–12 minut. Po tym czasie wyjmij, osusz na ręczniku kuchennym, ostudź. Po wystudzeniu przekrój na połówki. Piekarnik rozgrzej do 220°C z funkcją grill lub grzanie góra.
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj oliwy, ułóż pory i smaż z każdej strony na lekko złocisty kolor. Zarumienione pory delikatnie przełóż z patelni na naczynie do zapiekania, posyp oscypkiem. Do smażonych porów można dodać lekko zarumieniony bekon.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ