Lady Kitchen: Gotujemy coś oryginalnego z całkiem pospolitego warzywa

Szacowany czas czytania: 02:15
Lady Kitchen: Delikatne i chrupiące marchewki otoczone aromatyczną marynatą na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i tymianku to marchewki w najlepszym wydaniu. Karmelizowane warzywa na maśle sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub po prostu jako samodzielna przekąska.
Karmelizowane marchewki
- 500 g młodych marchewek
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki melasy z granatów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- sól, świeżo zmielony pieprz
- Marchewkom odetnij nać, możesz zostawić krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki.
- Marchewkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 min (marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna) i odcedź.
- Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z miodem, melasą z granatów, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i chilli.
- Do miski wrzuć podgotowane marchewki i dokładnie wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji.
Marchewka po koreańsku
- 1/2 kg obranej marchewki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki imbiru mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki oleju
Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pociąć na długie i cieniutkie paski, dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę i imbir. Wymieszać. Olej bardzo rozgrzać. Wlać do surówki. Wymieszać i dodać czosnek. Jeżeli jest potrzeba doprawić do smaku. Włożyć do słoika i zamknąć. Gotowe na następny dzień.
Kiszona marchewka
Uniwersalna zalewa do kiszonek, w niej można ukisić dowolne warzywa.
- 5 litrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej)
- 5 łyżek soli
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – lekko zakwaszamy wodę, można pominąć
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki pieprzu w ziarnach
- 1 suszone chilli
- 3 ziela angielskie.
- Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
- Studzimy, zalewamy warzywa w słoiku.
- Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików.
Marchewka z przyprawami
Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka bardziej mięknie i nabiera intensywniejszego smaku.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ