Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Gotujemy coś oryginalnego z całkiem pospolitego warzywa

 

Lady Kitchen: Delikatne i chrupiące marchewki otoczone aromatyczną marynatą na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i tymianku to marchewki w najlepszym wydaniu. Karmelizowane warzywa na maśle sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub po prostu jako samodzielna przekąska.

Karmelizowane marchewki

  • 500 g młodych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  1. Marchewkom odetnij nać, możesz zostawić krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki.
  2. Marchewkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 min (marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna) i odcedź.
  3. Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z miodem, melasą z granatów, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i chilli.
  4. Do miski wrzuć podgotowane marchewki i dokładnie wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji.

Marchewka po koreańsku

Lady Kitchen

  • 1/2 kg obranej marchewki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki oleju

Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pociąć na długie i cieniutkie paski, dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę i imbir. Wymieszać. Olej bardzo rozgrzać. Wlać do surówki. Wymieszać i dodać czosnek. Jeżeli jest potrzeba doprawić do smaku. Włożyć do słoika i zamknąć. Gotowe na następny dzień.

Kiszona marchewka

Lady Kitchen

Uniwersalna zalewa do kiszonek, w niej można ukisić dowolne warzywa.

  • 5 litrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej)
  • 5 łyżek soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków – lekko zakwaszamy wodę, można pominąć
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki pieprzu w ziarnach
  • 1 suszone chilli
  • 3 ziela angielskie.
  1. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
  2. Studzimy, zalewamy warzywa w słoiku.
  3. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików.

Marchewka z przyprawami

Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka bardziej mięknie i nabiera intensywniejszego smaku.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ