Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Hamburger krok po kroku

 

Szacowany czas czytania: 03:35

Bułka

Bułka do burgera nie może być suchym wiórem, sztucznie napompowanym pontonem z glutenu oraz nie może być bezsmakowym tworem. Owszem, możemy kupić bułki do hamburgerów, możemy je podpiec, natrzeć czosnkiem i usiłować coś z tego zrobić. Możemy, pytanie tylko po co? Przygotowanie pysznych, maślanych, lekko słodkich bułek na domowe burgery nie zajmuje 35 lat, nie wymaga specjalistycznego sprzętu i kondycji maratończyka. Jest proste. Spróbujcie sami, a nie będziecie chcieli innej bułki! Tym bardziej leniwym pragnę uświadomić, że bułka wodna, kajzera i inne bułki to nie są przeznaczone do burgerów. Smakują i pachną inaczej a w połączeniu z mięsem i dodatkami dają zupełnie inne wrażenie smakowe.

Na około 8 sztuk solidnych bułek potrzebujemy:

  • 0,7 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1,5 opakowania suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 120 g masła
  • do posypania: mak, sezam, czarnuszka lub gruba sól
  • dodatkowo jedno jajko do posmarowania bułek.

Pracuję na drożdżach suszonych dlatego, że sprawują się tak samo dobrze jak świeże, a nie są tak intensywne smakowo i zapachowo oraz odpada bawienie się z zaczynem, czyli zyskujemy na czasie.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, drobno posiekane masło, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy. Ciasto ma się zlepić w ładnie odchodzącą od ręki kulkę. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy.

Dzielimy na 8 równych części, kręcimy kulki i formujemy bułki. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Jak bułki podrosną, to smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min, aż będą złote.

Mięso na burgery

Kupujcie mięso w miejscach, gdzie mielą na waszych oczach, gdzie sami możecie wybrać odpowiadający wam kawałek. Nie kupujcie gotowych, mielonych i paczkowanych mięsiw, bo cholera wie co tam w środku mamy. Dobry burger musi być soczysty. Gwarantuje to minimum 20% tłuszczu, czyli jeśli kupujecie kilogram mięsa, to dobrze by było, gdyby miało 200 g tłuszczu. Jeśli komuś marzy się burżuazja i burgery z chudej polędwicy, to niestety niech zaopatrzy się od razu w kawał mięsa poprzerastanego tłuszczem, bo inaczej będzie katastrofa.

Nie robimy burgerów wieprzowych, żadnych karczków i łopatek wieprzowych. To ma być burger, a nie kotlet mielony. Nie dodajemy jajek, cebuli, musztard, milionów przypraw. Dobre mięso ma smakować mięsem, sól i pieprz wystarczy. Jak już nie możecie wytrzymać i koniecznie musicie coś dodać, to niech to będzie sos sojowy, musztarda lub sos worcester. Średnio na osobę liczymy 200 g mięsa.

Mięso wsadzamy do dużej miski, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody, sól, pieprz i porządnie wyrabiamy, rzucając mięsem o dno miski. Naturalny kolagen sklei wam ładnie mięso. Idealny burger, to średnio wysmażony, ale oczywiście możecie według własnego uznania. Smażymy zawsze na mocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera.

Dodatki do burgera

  • sałata lub dowolne zielsko
  • pomidor
  • grillowana cebula
  • kiszone lub marynowane ogórki
  • pieczarki podsmażone ma maśle.

Sosy do burgerów

Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności dobry ketchup, majonez, musztarda i sriracha – ostry sos z papryczek.

Składanie burgera

Bułkę do burgerów przekrawamy i grillujemy każdą część, od strony rozcięcia. To gwarantuje, że soki z burgera nie rozmoczą nam szybko bułki. Dolną część smarujemy musztardą lub majonezem, układamy zielenię i na tym budujemy swoją wieżę radości.

Jedzenie burgera

Przy burgerze należy się uświnić i nic na to nie poradzimy. Więc nie polecam serwować tego na randce, wytwornych kolacjach.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ