Lady Kitchen: Dziś rozmawialiśmy o chłodnikach. Niektórzy uwielbiają, niektórzy uważają, że na gęsto zupa na zimno to nie zupa, tylko sos. Jedni i drudzy próbują i szukają swoich smaków. Robienie chłodników jest relatywnie proste. Chłodniki to bogactwo witamin i dobrej dla jelit mikroflory. Zdrowie i kolory na talerzu.
Lady Kitchen: Sprawdźcie przepisy na chłodniki
Zaczniemy od klasyki, czyli chłodnika z botwiny, a ponieważ nasza kuchnia nie może do końca być klasyczna, to poczciwy chłodnik z botwinki zrobimy trochę inaczej.
CHŁODNIK Z BOTWINKI
Potrzebujemy:
- 3 pęczki botwiny
- opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
- 2 łyżki śmietany
- ocet balsamiczny
- łyżeczkę chrzanu
- cukier brązowy
- ogórek
- Ogórek małosolny
- rzodkiewki
- czerwoną cebulę
- koperek i awokado
- miód
- majeranek
- szczypiorek
- jajka na twardo
- Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję.
- Jak woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego.
- Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości.
- Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
- Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu.
- Ogórki, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam.
- Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem.
CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I POMIDORÓW
Potrzebujemy:
- 3 szklanki truskawek
- 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek
- 2 gałązki rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu
- ogórek zielony
- pół melona
- owoc granatu
- ½ szklanki liści bazylii
- ½ szklanki liści kolendry
- grubo mielony czarny pieprz
- kilka kropel kremu balsamicznego
- Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach.
- Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito.
- Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Drobno siekamy zioła.
- Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy do tatara.
- Do naczynia, w którym będziemy serwować najpierw dajemy tatara a potem dolewamy chłodnik. Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki.
CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA
Może brzmi dziwnie, ale jest pyszny, delikatny i paskudnie zdrowy. Dla ortodoksów informacja, że nie ma glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść.
Potrzebujemy:
- 2 pęczki młodej marchewki
- ½ melona
- szklankę mleczka kokosowego
- szklankę wody
- sok z połowy limonki
- 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć
- świeży tymianek
- garść malin
- łyżeczkę miodu – opcjonalnie
- szczyptę soli i pieprzu
- Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania.
- Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy.
- Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku.
- Podajcie go z malinami i jeżynami.
CHŁODNIK OGÓRKOWY ZE SZCZYPIORKIEM I ORZECHAMI
Potrzebujemy:
- 500ml maślanki
- Szklanka kwaśnej śmietany
- Łyżeczka cukru pudru
- 4 zielone ogórki starte na grubych oczkach
- Ząbek czosnku (przeciśnięty)
- Dwa pęczki drobno posiekanego szczypiorku
- Garść prażonych i posiekanych orzechów włoskich
- Sól i pieprz do smaku
Maślankę, śmietanę i cukier łączymy za pomocą blendera lub trzepaczki. Do tego dodajemy pozostałe składniki i wsadzamy do lodówki na godzinę. Podajemy schłodzony.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ