Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Idealna zupa na lato, czyli chłodnik

Lady Kitchen: Dziś rozmawialiśmy o chłodnikach. Niektórzy uwielbiają, niektórzy uważają, że na gęsto zupa na zimno to nie zupa, tylko sos. Jedni i drudzy próbują i szukają swoich smaków. Robienie chłodników jest relatywnie proste. Chłodniki to bogactwo witamin i dobrej dla jelit mikroflory. Zdrowie i kolory na talerzu.

Lady Kitchen: Sprawdźcie przepisy na chłodniki

Zaczniemy od klasyki, czyli chłodnika z botwiny, a ponieważ nasza kuchnia nie może do końca być klasyczna, to poczciwy chłodnik z botwinki zrobimy trochę inaczej.

CHŁODNIK Z BOTWINKI

Potrzebujemy:

  • 3 pęczki botwiny
  • opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
  • 2 łyżki śmietany
  • ocet balsamiczny
  • łyżeczkę chrzanu
  • cukier brązowy
  • ogórek
  • Ogórek małosolny
  • rzodkiewki
  • czerwoną cebulę
  • koperek i awokado
  • miód
  • majeranek
  • szczypiorek
  • jajka na twardo
  1. Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję.
  2. Jak woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego.
  3. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości.
  4. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
  5. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu.
  6. Ogórki, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam.
  7. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem.

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I POMIDORÓW

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki truskawek
  • 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu
  • ogórek zielony
  • pół melona
  • owoc granatu
  • ½ szklanki liści bazylii
  • ½ szklanki liści kolendry
  • grubo mielony czarny pieprz
  • kilka kropel kremu balsamicznego
  1. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach.
  2. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito.
  3. Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  4. Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  5. Drobno siekamy zioła.
  6. Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy do tatara.
  7. Do naczynia, w którym będziemy serwować najpierw dajemy tatara a potem dolewamy chłodnik. Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki.

CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA

Może brzmi dziwnie, ale jest pyszny, delikatny i paskudnie zdrowy. Dla ortodoksów informacja, że nie ma glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść.

Potrzebujemy:

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • ½ melona
  • szklankę mleczka kokosowego
  • szklankę wody
  • sok z połowy limonki
  • 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć
  • świeży tymianek
  • garść malin
  • łyżeczkę miodu – opcjonalnie
  • szczyptę soli i pieprzu
  1. Marchew myjemy, pozbawiamy naci i nie obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania.
  3. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy.
  4. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków tymianku.
  5. Podajcie go z malinami i jeżynami.

CHŁODNIK OGÓRKOWY ZE SZCZYPIORKIEM I ORZECHAMI

Potrzebujemy:

  • 500ml maślanki
  • Szklanka kwaśnej śmietany
  • Łyżeczka cukru pudru
  • 4 zielone ogórki starte na grubych oczkach
  • Ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • Dwa pęczki drobno posiekanego szczypiorku
  • Garść prażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • Sól i pieprz do smaku

Maślankę, śmietanę i cukier łączymy za pomocą blendera lub trzepaczki. Do tego dodajemy pozostałe składniki i wsadzamy do lodówki na godzinę. Podajemy schłodzony.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ