Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Sprawdź

Lady Kitchen: "Ziemniaki, ale trochę inaczej. Ziemniaki gratin. Z ciekawości przeczytałam kilka blogowych przepisów na te ziemniaki i stwierdzam – „omatkobosko!” jak to sobie ludzie potrafią utrudnić życie. Spróbujcie z nimi jak ja, na oko i zobaczycie, że będzie dobrze, a rodzina was pokocha."

Lady Kitchen przedstawia przepis na ziemniaki gratin oraz idealne puree ziemniaczane

Ziemniaki gratin

Potrzebujemy:

  • ziemniaki – ilość zależy od ilości osób i ich apetytu, średnio na osobę liczymy 4 ziemniaki
  • śmietankę Łaciata 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser żółty ostry (u mnie był Dziugas, ale można zwykły ser żółty)
  • kawałek sera pleśniowego lub jak ktoś nie lubi, dwie kuli mozzarelli
  • masło
  • ząbek czosnku

Sposób jest prosty

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Do suchej miski (to ważne, bo potrzebujemy uratować jak najwięcej skrobi) skrawamy cieniutkie plasterki. Ja to robię mandoliną, ale jeśli nie macie to z pewnością macie tarkę, a tarka ma miejsce na cięcie w plasterki. Jeśli się zdarzy, że nie macie tarki, to bierzecie ostry nóż i kroicie na plasterki trochę grubsze niż chipsy.
  2. Tak pokrojone ziemniaki wsadzamy do zimnej wody, żeby puściły trochę skrobi (tak na 15 min), po tych czasie odsączamy na ręczniku i wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju i jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Lekko podsmażamy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  3. Podczas, gdy ziemniaki się smażą my smarujemy foremkę żaroodporną masłem, porządnie smarujemy. Do ziemniaków wlewamy śmietankę tak około 200ml, żeby obtoczyć dokładnie ziemniaki i dajemy im kilka minut (max. 5), śmietanka ma się zagotować, a skrobia, która jest w ziemniakach, dodatkowo ją zagęści.
  4. Próbujemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Jak śmietanka zgęstnieje przekładamy ziemniaki do wysmarowanego naczynia. Rozkładamy je w miarę równo łyżką, wierzch oprószamy gałką, serami i wsadzamy do piekarnika.
  5. 180 stopni i 20 min. Po wyjęciu dajemy im chwilę, żeby odpoczęły, wtedy się ładniej kroją. Możecie je też całkowicie wystudzić i kroić na dowolne kształty i odgrzać w piekarniku.

Idealne puree ziemniaczane

Lady Kitchen
Lady Kitchen: idealne puree ziemniaczane

Lady Kitchen: Ideał zakłada równą część ziemniaków i masła, ale my zrobimy wersję budżetową, równie pyszną!

Ziemniaki (dowolną ilość) gotujemy z kawałkiem selera korzeniowego i gałązką kopru. Po ugotowaniu ziemniaki (bez selera i kopru) ugniatamy na gładką masę – można to zrobić za pomocą tłuczka (mogą zostać grudki) lub, jeśli chcemy mieć idealnie gładkie puree, to przecierak do warzyw lub praska do ziemniaków. Do tak przeciśniętych, gorących ziemniaków dodajemy na początek łyżkę miękkiego masła i łyżkę słodkiej śmietanki 30% lub kwaśnej śmietany. Dodatek kwaśnej śmietany sprawi, że ziemniaki będą bardziej wyraziste w smaku. Ziemniaczane puree doprawiamy gałką muszkatołową.

Co zrobić jak zostanie nam puree?

Puree przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciśnięte porcje puree smarujemy rozpuszczonym masłem i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) piekarnika na 15 min, do zrumienienia. Jeśli nie mamy rękawa, to porcje puree można przekładać za pomocą łyżki.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ