Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Jak przygotować znakomity świąteczny obiad? Sprawdź przepisy na kaczkę

 

Lady Kitchen: Jak przygotować znakomity świąteczny obiad?

Pierś z kaczki z cytrusami

Lady Kitchen
Lady Kitchen: pierś z kaczki z cytrusami

Lady Kitchen: Kaczka w pomarańczach jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o niedzielne obiady, proszone kolacje i inne okazje, podczas których fajne jest podać coś innego niż zazwyczaj. Upieczenie kaczki w całości jest proste, ale nie zawsze zjemy ja całą i później trzeba się składać i kombinować, co z resztkami zrobić, bo wywalić szkoda. Prawdę mówiąc, nie jestem wielbicielką kaczki pieczonej w całości, za to już dorodnym cyckiem kaczym nie pogardzę. Dziś kaczka w pomarańczach, ale trochę inaczej: z mandarynkami, pomarańczami, ziołami i w formie piersi, a nie całego corpus delicti.

Składniki:

Przepis na dwie piersi, jeśli będziecie robić więcej, to mnóżcie składniki.

  • piersi kacze – po jednej (pojedynczej)sztuce na osobę
  • sok z dwóch pomarańczy
  • sok z czterech mandarynek
  • łyżka miodu – użyłam rzepakowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków świeżego majeranku
  • 1 łyżka listków oregano
  • dwa rozgniecione ziarna ziela angielskiego
  • jeden rozgnieciony goździk
  • po ½ łyżeczki pieprzu i soli.

Tłuszcz na piersiach nacinamy głęboko, do mięsa. Pilnujemy, żeby mięsa nie przeciąć, lecz jak zdarzy nam się przecięcie włókien, to nie panikujemy, świat nie stanie w płomieniach i też będzie dobrze.

Z pozostałych składników robimy marynatę, zanurzamy w niej piersi i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pamiętajcie, że soki z cytrusów to kwas i dłuższe trzymanie „ugotuje” nam mięso.
Wyciągamy mięso z marynaty i dokładnie osuszamy. Smażymy.

Są dwie szkoły smażenia kaczki – od zimnej lub od gorącej patelni. Ja preferuję smażenie od bardzo mocno rozgrzanej patelni, mam pewność, że skórka będzie cudownie chrupiąca, a środek delikatny, soczysty i różowy. Pierś kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, skórą do dołu, wytapiający się tłuszcz dodatkowo nawilży mięso i wyeliminuje inne tłuszcze do smażenia. Pierś rumienimy z każdej strony i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny.

Jeśli nie lubicie różowej kaczuchny to temperatura 160 stopni i 35 minut. Ja wkładam do piekarnika pierś razem z patelnią, na której się smażyła. Niska temperatura pieczenia sprawia, że mięso nam nie wyschnie i będzie niezwykle delikatne. Jeśli nie macie patelni, która wytrzyma pieczenie w piekarniku, to przełóżcie na blaszkę do pieczenia.

Przed pokrojeniem i wyserwowaniem, pierś koniecznie musi odpocząć minimum 10 minut – soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Możecie podać z pieczonymi ziemniakami jak ja, lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą. Pamiętajcie, że prostota w dodatkach jest najlepsza.

Kaczka z jabłkami

Lady Kitchen: Pomysłów upieczenia kaczki jest milion. Widziałam przepisy, które wymagały na jedną kaczkę 5 kostek masła i 4 torebki majeranku, oraz takie, gdzie kaczkę moczono całą noc w mieszaninie octu, soli i herbaty. Ja postanowiłam zrobić tak, jak robiła mama mojego taty. Znaczy najprościej. Poznajcie kaczkę z jabłkami mojej babci.

Potrzebujemy:

  • 1 całą kaczkę (jak kupujecie, sprawdźcie, czy w środku nie został woreczek z podrobami)
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczkę grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczkę soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 goździk
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę musztardy
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 5 sztuk jabłek podzielonych na ósemki i pozbawionych pestek (nieobranych)
  • 10 szt. śliwek (mrożone nadadzą się w zupełności)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru.

Przygotowanie:

Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między skórą a mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń upychamy masło.

Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h.

Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy w brytfance. Po 60 minutach dokładamy jabłka ze śliwkami na dno brytfanki, a dokładamy razem z tym sokiem, który puściły owoce. Jak upłynie 90 minut, podkręcamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 30 minut.

Kaczka przed pokrojeniem musi chwilę odpocząć, żeby soki się równo ułożyły i nie wyciekły przy szybkim krojeniu. Owoce podajemy prosto z brytfanki lub można je zblendować na gładki sos. Ja jednak optuje, za zostawieniem ich w kawałkach. Do takiej kaczki pasuje lekka sałata z oliwą i cytryną, surówka z czerwonej kapusty, kluski śląskie. Możliwości jest dużo i to pozostawiam do waszego wyboru.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ