Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Jak uratować śniadanie w karnawale?

Lady Kitchen: Niektóre przepisy sobie leżą i zapominam jakie są dobre.

Lady Kitchen: Bułeczki z patelni to taki wynalazek, który jest prosty, pyszny, nie jest drożdżówką mimo, że ma drożdże i jest pyszny z masłem i dżemem.

Bułki z patelni

  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 10g suszonych drożdży
  • 15g miękkiego masła
  • 15g cukru pudru
  • 8g soli
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 1 średnie jajko dokładnie rozmącone
  • Kasza manna lub semolina około 5 łyżek

Mąkę wsypujemy do miski, drożdże i sól dodajemy tak, żeby się nie stykały. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy miękkie, kleiste ciasto. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką i semoliną/kaszą blat. Wałkujemy na grubość 2cm i wycinamy średniej wielkości koła. Przekładamy na wysypany kaszą/semoliną papier. Każda bułeczkę z góry posypujemy. Zostawiamy na 15 min, żeby podrosły. Na małym ogniu pieczemy bułeczki na suchej patelni. Po 5 min z każdej strony. Podczas pieczenia usuwamy nadmiar kaszy, żeby sie nie spaliła.

Bułki Nocne

  • 350g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 370g wody letniej, tak żeby miło ciepło w palec było
  • 7g drożdży suszonych
  • 10 g soli

Wszystko do miski, wymieszać w miarę dokładnie łyżką, przykryć i zostawić na 15 min. Po tym czasie, zwilżamy rękę wodą i składamy ciasto. Bierzemy z brzegu, ciągniemy do góry i zakładamy do środka miski. Tak robimy dookoła całego brzegu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do zimnego, do lodówki albo na balkon (tylko żeby mrozu nie było bo ciasto nam zamarznie). Wynosimy na 8h. U mnie stało 13h bo zapomniałam, że w spiżarce ciasto stoi.

Wywalamy ciasto na podsypany blat. Tak jak się wylało, tak zostawiamy, nie wyrabiamy ani nic. Lekko tylko rozpłaszczamy, formując w miarę ogarnięty prostokąt. Dzielimy na bułki. Ja pokroiłam na 8 części. Części przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki możecie obsypać ziarnami – ziarna wysypujecie na talerz, na to wrzucacie bułkę, lekko dociskacie i na blachę, ziarnami do góry. Bułki przed pieczeniem pryskamy wodą.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra dół, bez termoobiegu. 12 minut w 250 stopniach i 10 minut w 230.

Co zrobić jak nie mamy wagi?

Mniej więcej lecieć proszę na łyżki

  • 1 łyżka mąki pszennej uni waży 10g
  • 1 lyżka chlebowej 15g
  • 1 łyżka wody 15g
  • 1/2 łyżki soli to 10g
  • 1 opakowanie suchych drożdży dr Oetker to 7g

To nie apteka! Jak się walniecie o kilka, kilkanaście gram to też będzie.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ