Lady Kitchen: Czosnek to niepozorne ząbki pełne mocy. Oprócz właściwości zdrowotnych, jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni. Zazwyczaj używamy go w postaci wyciśniętych ząbków lub plasterków na kanapki. Poznajcie inne sposoby na czosnek.
Lady Kitchen: Czosnek to niepozorne ząbki pełne mocy
Czosnek Marynowany
- 7 główek czosnku (obrane i podzielone na ząbki)
- 1 litr wody
- 300 ml octu spirytusowego
- 150g cukru
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren kolendry
Gotujemy zalewę (wodę, ocet, cukier i przyprawy), jak zalewa się zagotuje dorzucamy ząbki czosnku i gotujemy 3-4 minuty, żeby zblanszować i lekko odgazować czosnek. Czosnek przekładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy gorącą zalewą, rozdzielając do słoiczków przyprawy. Słoiczki zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Czosnek kiszony
Solanka – 1 litr wody i 1,5 łyżki soli gotujemy i studzimy
Do wyparzonych słoików wrzucamy obrane ząbki czosnku i zalewamy solanką. Kisimy jak ogórki. Kiszony czosnek najlepszy jest po około 3-4 tygodniach.
Czosnek kiszony w miodzie
Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego sposobu kiszenia, zróbcie na próbę mały słoiczek.
Do słoiczka upychamy ciasno jak najwięcej ząbków czosnku, lekko rozgniecionych. Zalewamy miodem, najlepiej wielokwiatowym. Patyczkiem lekko poruszamy ząbkami, żeby miód wszędzie się dostał. Czosnek ma być przykryty miodem. Słoiczek stawiamy na blacie. Codziennie go odkręcamy na chwile, żeby wypuścić powstające w procesie fermentacji gazy.
Czosnek confit
Dowolną ilość obranych ząbków czosnku wrzucamy do rondelka, zalewamy oliwą lub olejem, dodajemy rozmaryn lub tymianek, strączek suszonego chilli i na bardzo małym ogniu konfitujemy aż czosnek zrobi się karmelowy w kolorze a ząbki będą aksamitnie miękkie
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ