Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Jak zacząć przygotować się już do świąt? Zrób pierogi

 

Pierogi z makiem i bakaliami

Można bawić się w gotowanie i mielenie maku jak ktoś lubi, ale wierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie, jak użyjecie gotowej masy makowej. Dla tych, którzy zdecydują się użyć surowego maku, na końcu przepisu pojawi się instrukcja, jak obchodzić się z makiem. Przepis wystarcza na około 80 pierogów średniej wielkości.

Potrzebujemy na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczkę soli
  • łyżkę oleju
  • jedno jajko
  • ciepłą wodę

Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy, więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości.

Farsz:

  • 2 puszki masy makowej
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki śliwek wędzonych lub suszonych
  • dwie łyżki miodu
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • cynamon, gałka muszkatołowa

Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle.

Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku.

Jak gotować mak?

Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie, żeby dokładnie się odsączył. Odsączenie jest bardzo ważne, inaczej masy wyjdą nam za rzadkie. Mak zalewamy ciepłym mlekiem (2 szklanki mleka na 1 szklankę maku) i zostawiamy na 20 min. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu. Mak jest gotowy wtedy, kiedy jego ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Mak mielimy trzy razy. Aby skrócić czas gotowania maku, należy go po opukaniu moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie, potem na sito.

Pierogi z kapustą i grzybami

W potrawach wigilijnych podoba mi się to, że wszystko ma swoje znaczenie. 12 potraw na stole to 12 miesięcy. Mak to płodność i powodzenie. Dzisiaj proponujemy pierogi z kapustą i grzybami.
Uważano, że kapusta ma zapewnić życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek.

Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę wam sposób mojej babci. Twierdziła ona, że potrawy mają być maksymalnie proste. I to dopiero była magia! Z kilku składników wyczarować najlepszą potrawę pod słońcem.

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • ciepła woda

Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości.

Nadzienie:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć)
  • około 0,4 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 żabek czosnku
  • sól, pieprz, kminek, cząber.

Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Do garnka wkładamy posiekaną kapustę i suszone grzyby, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane świeże grzyby leśne i pieczarki. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty z suszonymi grzybami. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi.

Pierogi z wędzonymi śliwkami

Pierogi z suską sechlońską są wyzwaniem smakowym dla każdego wielbiciela pierogów. A święta to taki czas, kiedy ostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. To cudo powstaje we wsi Sechna. W miejscowej gwarze suska znaczy suszona. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne.

Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego.

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • ciepła woda.

Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości.

Na farsz:

  • około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek
  • garść orzechów
  • ½ szklanki miodu dobrej jakości (ja użyłam miodu ze spadzi iglastej)

Śliwki drobno kroimy. Orzechy siekamy. Umieszczamy śliwki i orzechy w misce, dolewamy miód i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierogi.

Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 2 minuty. Podajemy z kwaśną śmietaną, miodem i cukrem.

PS.: Jeśli się boicie smaku śliwki wędzonej, to ta wersja pierogów sprawdzi się też z suszoną śliwką. Musicie jednak pamiętać, żeby zmniejszyć ilość miodu.

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ