Lady Kitchen: Jak zrobić doskonałą babkę czekoladową na Wielkanoc?
Babka z labnehem – jak sama nazwa wskazuje – jest robiona z użyciem serka labneh. Jak go zrobić i dlaczego jest taki fajny, przesłuchacie w poprzedniej audycji. Jeśli nie chcecie się bawić w robienie labnehu, użyjcie serka typu „filadelfia”.

Szacowany czas czytania: 01:12
To jest najprostsza babka świata. Babka z cyklu: wrzucić, zamieszać i upiec
No prościej się nie da. Babka ma wadę – znika szybko. Moja babka była pieczona w specjalnej formie na babkę, ale jeśli takiej nie macie, to możecie to ciasto upiec w keksówce lub tortownicy. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Potrzebujemy:
- 4 jajka – lekko rozbite
- 110 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru
- 250 g labnehu
- 180 g mąki pszennej uniwersalnej
- 60 g kakao dobrej jakości
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia – musi unieść dość ciężkie ciasto
- szczyptę soli
- skórkę otartą z jednej pomarańczy (opcjonalnie).
- Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona z 3 łyżkami masła, owoce.
Przygotowanie:
- Miksujemy razem jajka, skórkę pomarańczową, masło, cukier i labneh.
- Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i dodajemy do powstałej masy partiami, miksując na średnich obrotach.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę, w której babka będzie pieczona, smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kakao.
- Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto studzimy w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć.
- Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną z masłem czekoladą i dekorujemy owocami. Polecam pestki granatu, są przyjemnie kwaskowate, pięknie wyglądają.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ