Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Jak zrobić doskonałą babkę czekoladową na Wielkanoc?

Babka z labnehem – jak sama nazwa wskazuje – jest robiona z użyciem serka labneh. Jak go zrobić i dlaczego jest taki fajny, przesłuchacie w poprzedniej audycji. Jeśli nie chcecie się bawić w robienie labnehu, użyjcie serka typu „filadelfia”.

Szacowany czas czytania: 01:12

To jest najprostsza babka świata. Babka z cyklu: wrzucić, zamieszać i upiec

No prościej się nie da. Babka ma wadę – znika szybko. Moja babka była pieczona w specjalnej formie na babkę, ale jeśli takiej nie macie, to możecie to ciasto upiec w keksówce lub tortownicy. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Potrzebujemy:

  • 4 jajka – lekko rozbite
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 250 g labnehu
  • 180 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 60 g kakao dobrej jakości
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia – musi unieść dość ciężkie ciasto
  • szczyptę soli
  • skórkę otartą z jednej pomarańczy (opcjonalnie).
  • Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona z 3 łyżkami masła, owoce.

Przygotowanie:

  1. Miksujemy razem jajka, skórkę pomarańczową, masło, cukier i labneh.
  2. Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i dodajemy do powstałej masy partiami, miksując na średnich obrotach.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę, w której babka będzie pieczona, smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kakao.
  4. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  5. Ciasto studzimy w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć.
  6. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną z masłem czekoladą i dekorujemy owocami. Polecam pestki granatu, są przyjemnie kwaskowate, pięknie wyglądają.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ