Lady Kitchen: Jak zrobić stripsy z kurczaka? Sprawdź
Od momentu pojawienia się w Polsce fast foodów spod znaku Pułkownika Sandersa, przepisy na chrupiące stripsy i kurczaki jak w „kejefsi” mnożyły się szybciej niż króliki w Australii. Chrupiące stripsy według niektórych wymagały moczenia w zimnej wodzie i mące, jeszcze inni marynowali w maślance, niektórzy pisali, że stryjeczny szwagier kuzynki ze strony dziadka pracował w KFC i wyniósł tajną recepturę na chrupiące stripsy.

Szacowany czas czytania: 03:10
Miliony kombinacji z przyprawami, mieszankami, panierkami. Czasem wychodziło coś na tyle podobnego, że można było przyznać rację, że te chrupiące stripsy nawet koło KFC leżały i coś tam pożyczyły i przerobiły na swoje. To tak jakbyście pożyczyli strój Kapitana Haka i przerobili go na Czerwonego Kapturka — blisko, bo też bajka, ale jednak niesmak pozostaje.
A może zróbmy swoje chrupiące stripsy?
Takie nie wzorowane, proste a genialnie pyszne? Żeby wyszła mega chrupiąca dobroć potrzebujecie panko. Panko to japońska bułka tarta uzyskiwana z białego chleba, jasna, grubo mielona. Można zrobić w domu, susząc chleb pszenny tostowy, pozbawiony skórek, a potem go zmielić tak, żeby były większe kawałki. Niby się da, ale trzeba te kromki tostowego kroić na pół, suszyć w piekarniku, pilnować grubości zmielenia. Sporo zachodu. Przyzwoite panierki panko kupicie w każdym większym sklepie, w sklepach internetowych, na popularnym portalu aukcyjnym. I nie, z normalną bułką tartą nie będzie tego efektu, dzięki któremu chrupiące stripsy nabierają zajebistości. Jak już kupicie panko, to spróbujcie zrobić w niej zwykłego schabowego i już nigdy nie wrócicie do zwykłej bułki tartej.
Na ekstra chrupiące stripsy potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone w paski (kroimy wzdłuż mięsa paski max 1 cm)
- 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiego mielonego chilli
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól do smaku ½ łyżeczki
- sok z jednej cytryny
- 3 jajka
- 200 ml bardzo zimnej wody
- mąkę (ok. 150 g)
- panierkę panko
- olej do głębokiego smażenia
- mąkę pszenną uniwersalną do obtoczenia kurczaka.
Przygotowanie stripsów:
- Pokrojonego w paski kurczaka wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawy mieszamy ze sobą i zasypujemy kurczaka, dokładnie mieszając. Odstawiamy na godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
- W osobnej miseczce ubijamy jajka z wodą, aż dokładnie się połączą, dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Mamy otrzymać gęste ciasto, leniwie spływające grubą wstążką. Najlepiej ciasto mieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi. Mieszamy szybko, żeby za bardzo ciasta nie na grzać.
- Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
- Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i obtaczamy dokładnie w panko.
- Smażymy 3 kawałki jednocześnie około 6-7 minut, aż będą złociste. Jeśli macie grube kawałki to smażcie 1-2 minuty dłużej.
- Usmażone chrupiące stripsy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Jeśli nie macie wymienionych przypraw, użyjcie gotowej przyprawy do kurczaka czy do dań meksykańskich, lub wykorzystajcie swoje ulubione przyprawy.
Zamiast piersi z kurczaka można użyć skrzydełek pozbawionych lotek i też będzie super. Można w taki sam sposób potraktować kalafior, cukinię, plastry cebuli czy boczniaki.
Jeśli nie chcecie smażyć, to kawałki obtoczone w panko ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadźcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków).
Chrupiące stripsy najlepiej smakują z pikantnym sosem mango
Potrzebujemy
- Puszkę pulpy z mango,
- łyżkę cukru brązowego,
- dwie łyżki papryki gochugaru lub chilli grys,
- sok z całej cytryny,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte,
- pół łyżeczki soli.
Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu 3 minuty. Studzimy. W słoiku w lodowce może stać 2 tygodnie. Doskonały jako dip, składnik marynat (kurczak i krewetki), składnik dressingów do sałat.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ