Lady Kitchen: "Ziemniaki, ale trochę inaczej. Ziemniaki gratin. Z ciekawości przeczytałam kilka blogowych przepisów na te ziemniaki i stwierdzam – „omatkobosko!” jak to sobie ludzie potrafią utrudnić życie. Spróbujcie z nimi jak ja, na oko i zobaczycie, że będzie dobrze, a rodzina was pokocha."
Lady Kitchen przedstawia przepis na ziemniaki gratin
Potrzebujemy:
- ziemniaki – ilość zależy od ilości osób i ich apetytu, średnio na osobę liczymy 4 ziemniaki
- śmietankę Łaciata 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser żółty ostry (u mnie był Dziugas, ale można zwykły ser żółty)
- kawałek sera pleśniowego lub jak ktoś nie lubi, dwie kuli mozzarelli
- masło
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania jest prosty
Ziemniaki obieramy i myjemy. Do suchej miski (to ważne, bo potrzebujemy uratować jak najwięcej skrobi) skrawamy cieniutkie plasterki. Ja to robię mandoliną, ale jeśli nie macie to z pewnością macie tarkę, a tarka ma miejsce na cięcie w plasterki. Jeśli się zdarzy, że nie macie tarki, to bierzecie ostry nóż i kroicie na plasterki trochę grubsze niż chipsy.
Tak pokrojonych ziemniaków nie opłukujemy tylko wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju i jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Lekko podsmażamy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Podczas, gdy ziemniaki się smażą my smarujemy foremkę żaroodporną masłem, porządnie smarujemy. Do ziemniaków wlewamy śmietankę i dajemy im kilka minut (max. 5), śmietanka ma się zagotować, a skrobia, która jest w ziemniakach, dodatkowo ją zagęści. Próbujemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Jak śmietanka zgęstnieje przekładamy ziemniaki do wysmarowanego naczynia.
Wracamy do naszej foremki z ziemniakami. Rozkładamy je w miarę równo łyżką, wierzch oprószamy gałką, serami i wsadzamy do piekarnika. 180 stopni i 20 min. Po wyjęciu dajemy im chwilę, żeby odpoczęły, wtedy się ładniej kroją. Możecie je też całkowicie wystudzić i kroić na dowolne kształty i odgrzać w piekarniku.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ