Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Jak zrobić zwyczajne, ale jednak niezwyczajne naleśniki?

Lady Kitchen: Ciasto na naleśniki, jak wszystko, co ma gluten, lubi sobie odpocząć. Wtedy leniwy gluten rozwija sobie siateczkę i ciasto robi się elastyczne. Używam wspomnianej patelni naleśnikowej, ale jak nie macie, to nie musicie pędzić w dzikiej panice i wydawać pieniądze, bo na dobrze rozgrzanej patelni też wyjdą. Ja robię ciasto o konsystencji gęstego syropu malinowego, wtedy łatwiej mi się operuje patelnią, a naleśniki wychodzą cienkie i równe. Oczywiście jeśli ktoś lubi grube naleśniki, to wtedy robi gęstsze ciasto i daje sobie spokój z rozprowadzaniem po patelni, ja na to nie patrzę, nie wnikam, bo potem mi smutno.

Lady Kitchen: Zwyczajne, ale jednak niezwyczajne naleśniki

Jak zrobić ciasto na naleśniki wytrawne?

Lady Kitchen
Lady Kitchen: ciasto na wytrawne naleśniki

Łatwo i już spieszę z wytłumaczeniem jak. Od razu mówię, że nie podaję dokładnej ilości mąki, bo za każdym razem wychodzi inaczej. Dużo zależy od wilgotności mąki, wielkości jajek i czasem odnoszę wrażenie, że od krzywego spojrzenia na patelnię też, za każdym razem ważę durną mąkę i za każdym razem wychodzi co innego. Więc skonstruowałam przepis tak, żeby wyszedł każdemu. Przepis został przetestowany przez dwie łamagi kulinarne i drób już drżał w oczekiwaniu, ale jednak nie, nie było co jeść. Ilość z tego przepisu jest zależna od wielkości patelni, której użyjecie. Ja mam o średnicy 28 cm i takich naleśników wychodzi 10.

Składniki:

  • 1,5 szklanka mleka 3,2% (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka wody gazowanej zimnej
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego i mielonego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna uniwersalna (około 300 g).

Przygotowanie:

  1. Jajka, mleko, wodę i tłuszcz miksujemy dokładnie. Dokładamy przyprawy i znowu miksujemy.
  2. Zmniejszamy obroty miksera i na wolnych obrotach wkręcamy mąkę. Mąkę dodajemy po dwie łyżki. Wkręcamy i sprawdzamy gęstość ciasta. Ma być konsystencji syropu malinowego i łatwo rozlewać się po patelni. Jeśli pierwszy naleśnik pokaże wam, że ciasto rozlewa się za wolno i jest za gęsto, to można rozrzedzić mlekiem lub wodą.
  3. Zrobione ciasto odstawiamy na 20 min. Rozgrzewamy patelnię i lekko smarujemy ją olejem.
  4. Ciasto wlewamy chochelką i zdecydowanym ruchem nadgarstka „na około” rozlewamy ciasto po patelni. Smażymy, aż z powierzchni znikną mokre ślady surowego ciasta i pojawią się bąbelki.
  5. Przewracamy i smażymy kilkanaście sekund, żeby nie wysuszyć za bardzo naleśników.
  6. Gotowe naleśniki przekładamy na duży talerz, odwrócony do góry dnem.

Serwis:

Jak już usmażyliśmy górę naleśników, to z czym je podawać? Można:
• nadziać je najlepszym na świecie farszem – przepis znajdziecie na końcu tekstu, trzeba go ułożyć na sosie pomidorowym, posypać serem i zapiec
• posmarować serkiem kanapkowym, dodać wędlinę i sałatę, złożyć i mamy kanapki
• posmarować ulubioną pastą, zwinąć w rulonik i pokroić w plastry
• zapiec z serem
• zrobić tort naleśnikowy – blaty przekładamy serkami, wędlinami, układamy jak tort i chłodzimy
• można pokroić cieniutko i użyć zamiast makaronu do zupy.

Uniwersalny farsz mięsny

Lady Kitchen: uniwersalny farsz mięsny

Lady Kitchen: Intensywny, aromatyczny i pełen warzyw farsz mięsny. Pod koniec podpowiem wam, z czym można go podać. Napiszę wam zamienniki przypraw. Uwierzcie mi, rzadko jestem zadowolona tak do końca z tego, co robię, ale ten farsz mięsny wywołał uśmiech w moim czarnym serduszku i był tak dobry, że wyżerałam łyżką. W nawiasie obok składników będą zamienniki, jednak jeśli macie możliwość, użyjcie to samo co ja.

Potrzebujemy:

  • 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę)
  • 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję)
  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • 4 pomidory obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę (można użyć krojonych pomidorów z puszki)
  • 1 czerwona papryka świeża (można użyć papryki grillowanej w zalewie olejowej)
  • 1 mała papryczka chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (1 łyżka jeśli używamy pomidorów z puszki)
  • 5 ząbków czosnku (przeciśnięte lub starte na tarce)
  • opakowanie (około 300 g) mrożonego szpinaku w liściach – woreczek świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki czubrycy zielonej (możecie użyć cząbru, oregano, ulubionych ziół, jednak to czubryca nadaje ten ostatni szlif. Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl. Zielona jest łagodniejsza,
  • czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw)
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego tłuszczu do smażenia, ja polecam masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
  2. Na zeszkloną cebulę z czosnkiem i papryką wrzucamy mięso i smażymy, mieszając i rozbijając większe kawałki.
  3. Jak mięso zmieni kolor i będzie dokładnie podzielone na mniejsze „grudki”, dorzucamy cukinię i pomidory. Chwilę smażymy.
  4. Dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, żeby płyn odparował.
  5. Jak farsz zgęstnieje, dodajemy koncentrat, czubrycę (lub ulubione zioła), sos sojowy, szpinak (jeśli używamy mrożonego, to rozmrażamy wcześniej), dusimy to wszystko jeszcze 15 minut i dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
  6. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Do czego użyć farsz mięsny:

  • można podać z makaronem
  • faszerować nim warzywa (polecam podgotowane ziemniaki, wydrążone, wypełnione farszem i posypane serem)
  • użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki)
  • podać z chlebem lub ciepłą pitą
  • użyć jako farszu do tortilli – warto mieć gotowca w domu, to ułatwia radzenie sobie z niemocą kulinarną
  • użyć jako „wypełniacz’ wszelkich szybkich zapiekanek
  • można podgrzać na patelni i udusić w tym jajka metodą „na szakszukę”
  • można podać z kładzionymi kluskami, ryżem lub kaszą
  • można dodać ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, puszkę fasolki i mamy sycące danie jednogarnkowe.

Jak przechowywać farsz mięsny:

  • Najprościej jest podzielić na potrzebne nam porcje, powkładać w woreczki, woreczki pozbawić powietrza i lekko rozpłaszczyć, żeby zajmowały mało miejsca i zamrozić. Na woreczku piszemy datę mrożenia. W zamrażarce trzymamy maksymalnie pół roku.
  • W lodówce w zamkniętym szczelnie słoiku bądź pudełku możemy przechowywać 3-4 dni.
  • Nie polecam pasteryzowania, jest sporo cebuli, a ta mimo pasteryzacji lubi sobie spleśnieć.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ