Lady Kitchen: kartacze, krem i sałatka. Dziś w kuchni króluje ziemniak
Lady Kitchen, znana blogerka kulinarna, w najnowszej odsłonie audycji "Niedzielne Posiady" postanawia odkryć przed słuchaczami niebanalne oblicze ziemniaka. Choć pozornie zwyczajny, ten wszechstronny składnik może zaskakiwać bogactwem smaków i możliwości kulinarnych. Sprawdźcie koniecznie jej przepisy.

Szacowany czas czytania: 03:48
KARTACZE

Potrzebujemy:
- kilka dużych misek
- duże garnki do gotowania gotowych kartaczy
- maszynkę do tarcia lub dowolne urządzenie, które zetrze ziemniaki na puch
- pieluchę tetrową sztuk 2, gaza według Ulki się nie nadaje, bo przepuszcza za dużo.
Na farsz mięsny:
- 2 kg mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda)
- 3 jajka
- 3 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz.
Wszystko razem porządnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Ciasto ziemniaczane:
- 7 kg surowych, obranych ziemniaków
- 1 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę.
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki trzymamy w zimnej wodzie, żeby nam nie ściemniały.
- Ziemniaki na kartacze ścieramy na puch.
- Nad dużą miską przeciskamy partiami starte ziemniaki. Wyciskamy bardzo dokładnie, żeby wyciśnięta masa była jak najbardziej zbita. Wodę zachowujemy i odstawiamy, by na dnie osiadł krochmal z ziemniaków.
- Do odciśniętych surowych ziemniaków dodajemy ziemniaki ugotowane i przeciśnięte.
- Wodę z wyciskania ziemniaków ostrożnie zlewamy. Krochmal, który osiadł na dnie, dodajemy do ziemniaków i zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy na idealną i zwartą masę, którą da się formować.
- Bierzemy porcję ciasta – kule wielkości połowy dłoni i rozpłaszczamy, na środek dajemy farsz mięsny i zalepiamy, formując kartacze. Wyjdą porządne kluski
- Do gotującej się i porządnie osolonej wody wrzucamy kartacze. U nas to było po 15 sztuk na wielki gar.
- Kartacze gotujemy na średnim ogniu około 70 minut. Sprawdzamy, bo w zależności jak są grube i jak duże zrobiliście kartacze, to czas ugotowania mięsa w środku może być różny.
- Jak kartacze się gotują, przygotowujemy okrasę. Surowy boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy. Jak zacznie się rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złota.
- Kartacze podajemy z okrasą z boczku i jak komuś mało wrażeń i kalorii, to można dodać kwaśnej śmietany
Z podanego przepisu wychodzi 30 sztuk. Kartacze na drugi dzień kroimy w plastry i odsmażamy. Idealne do czystego, czerwonego barszczu. Jak wyciągniecie z wody, to trochę tracą na urodzie, ale nie na smaku. Spróbujcie, bo warto.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną:
- 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś”
- kilka ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- cebulka dymka drobno posiekana
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte).
Przygotowanie:
Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno dymkę. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek i wlewamy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Prawda, że proste? Sałatce dobrze zrobi 30 minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna!
KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CHRZANEM I POPCORNEM

Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne.
Potrzebujemy:
- 6 ziemniaków
- jedna pietruszka
- łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
- dwa listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- śmietanka do zupy lub mleko kokosowe
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotujemy, aż zmiękną i będą się rozpadać.
- Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko.
- Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem.
- Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera.
- Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego.
Smacznego!
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ