Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: kartacze, krem i sałatka. Dziś w kuchni króluje ziemniak

Lady Kitchen, znana blogerka kulinarna, w najnowszej odsłonie audycji "Niedzielne Posiady" postanawia odkryć przed słuchaczami niebanalne oblicze ziemniaka. Choć pozornie zwyczajny, ten wszechstronny składnik może zaskakiwać bogactwem smaków i możliwości kulinarnych. Sprawdźcie koniecznie jej przepisy.

Fot. Lady Kitchen

Szacowany czas czytania: 03:48

KARTACZE

Kartacze/ fot. Lady Kitchen

Potrzebujemy:

  • kilka dużych misek
  • duże garnki do gotowania gotowych kartaczy
  • maszynkę do tarcia lub dowolne urządzenie, które zetrze ziemniaki na puch
  • pieluchę tetrową sztuk 2, gaza według Ulki się nie nadaje, bo przepuszcza za dużo.

Na farsz mięsny:

  • 2 kg mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz.

Wszystko razem porządnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto.

Ciasto ziemniaczane:

  • 7 kg surowych, obranych ziemniaków
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki trzymamy w zimnej wodzie, żeby nam nie ściemniały.
  2. Ziemniaki na kartacze ścieramy na puch.
  3. Nad dużą miską przeciskamy partiami starte ziemniaki. Wyciskamy bardzo dokładnie, żeby wyciśnięta masa była jak najbardziej zbita. Wodę zachowujemy i odstawiamy, by na dnie osiadł krochmal z ziemniaków.
  4. Do odciśniętych surowych ziemniaków dodajemy ziemniaki ugotowane i przeciśnięte.
  5. Wodę z wyciskania ziemniaków ostrożnie zlewamy. Krochmal, który osiadł na dnie, dodajemy do ziemniaków i zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy na idealną i zwartą masę, którą da się formować.
  6. Bierzemy porcję ciasta – kule wielkości połowy dłoni i rozpłaszczamy, na środek dajemy farsz mięsny i zalepiamy, formując kartacze. Wyjdą porządne kluski
  7. Do gotującej się i porządnie osolonej wody wrzucamy kartacze. U nas to było po 15 sztuk na wielki gar.
  8. Kartacze gotujemy na średnim ogniu około 70 minut. Sprawdzamy, bo w zależności jak są grube i jak duże zrobiliście kartacze, to czas ugotowania mięsa w środku może być różny.
  9. Jak kartacze się gotują, przygotowujemy okrasę. Surowy boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy. Jak zacznie się rumienić, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złota.
  10. Kartacze podajemy z okrasą z boczku i jak komuś mało wrażeń i kalorii, to można dodać kwaśnej śmietany

Z podanego przepisu wychodzi 30 sztuk. Kartacze na drugi dzień kroimy w plastry i odsmażamy. Idealne do czystego, czerwonego barszczu. Jak wyciągniecie z wody, to trochę tracą na urodzie, ale nie na smaku. Spróbujcie, bo warto.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Sałatka ziemniaczana/ fot. Lady Kitchen

Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną:

  • 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś”
  • kilka ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • cebulka dymka drobno posiekana
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte).

Przygotowanie:

Ziemniaki i ogórka mieszamy razem. Łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy posiekaną drobno dymkę. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek i wlewamy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Prawda, że proste? Sałatce dobrze zrobi 30 minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna!

KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CHRZANEM I POPCORNEM

Krem z ziemniaków z chrzanen i popcornem/ fot. Lady Kitchen

Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne.

Potrzebujemy:

  • 6 ziemniaków
  • jedna pietruszka
  • łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
  • dwa listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • śmietanka do zupy lub mleko kokosowe
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  1. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotujemy, aż zmiękną i będą się rozpadać.
  3. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko.
  4. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem.
  5. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera.
  7. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego.

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ

REKLAMA