Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Labneh – co z niego zrobić i do czego zastosować?

Labneh jest prosty, jednak wymaga trzech rzeczy – czasu, sznurka i gazy. Najpierw podam wam przepis, a potem napiszę, co z niego można robić, jak zastosować i dlaczego płynny jogurt naturalny to kiepski pomysł do labnehu.

Szacowany czas czytania: 02:08


Składniki na labneh:

  • 1 litr jogurtu typu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Dlaczego nie używamy płynnego jogurtu naturalnego? Powód jest bardzo prosty – ekonomia. Z litra jogurtu typu greckiego zostanie nam około 400-500 g serka (w zależności od stopnia odsączenia). Jogurt naturalny płynny „przeleci” nam przez gazę i labnehu zostanie nam homeopatyczna ilość.

Gazę kupicie w każdej aptece, wystarczy metrowa i niejałowa. Może też być pielucha tetrowa lub płócienna ściereczka.

Przygotowanie:

  1.  Jogurt mieszamy z oliwą i solą.
  2. Sitko wykładamy gazą lub lnianą ściereczką.
  3. Przelewamy jogurt na sitko.
  4. Gazę zbieramy „do środka” tak, żeby zrobić zgrabny tobołek. Związujemy sznurkiem.
  5. Labneh wieszamy nad zlewem, na kranie, niech sobie ocieka.

Labneh najlepiej zrobić wieczorem, wtedy może sobie wisieć przez noc i rano będzie gotowy. Ja zazwyczaj po 8 godzinach przenoszę labneh na sitko, nie odwijając z gazy, sitko stawiam na miskę i wsadzam do lodówki.

Po 12 godzinach labneh jest idealnie odsączony. Po 24 godz. można z niego robić kulki i obtoczyć w przyprawach, wsadzić do pojemnika i zalać oliwą.

W zamkniętym pojemniku labneh może stać tydzień. Jednak z doświadczenia wiem, że znika szybciutko, zwłaszcza, że jest wszechstronny w kuchni. Jeśli zrobicie pastę kanapkową lub inną i nie zużyjecie całej, wsadźcie ją do słoika, zalejcie cieniutką warstwą oliwy i zakręćcie porządnie słoik, to wydłuży termin przydatności do spożycia. Nie bójcie się eksperymentować.

Pewnie, że możecie na etapie odsączenia dodawać swoje ulubione dodatki. Też wyjdzie fajny serek kanapkowy.

Do czego używać labnehu?

  • Do past kanapkowych – możecie go mieszać z ulubionymi dodatkami i macie genialny twarożek, idealnie kremowy i lekko kwaskowy.
  • Do deserów – labneh z miodem i domową konfiturą oraz świeże owoce to najlepszy wiosenno – letni deser.
  • Do sosów – jest świetny do zabielania sosów, do gotowania.
  • Jako samodzielny serek do kanapek
  • Jako dodatek do sałatek – mocno odsączony labneh bardzo fajnie się kruszy. Posypcie nim sałatki ze świeżych warzyw.
  • Do koktajli owocowych i warzywnych – świetnie zagęszcza.
  • Rozpuszczona gorzka czekolada, wymieszana z labnehem to najlepsza „nutella”.
  • Labneh wymieszany z ziołami to dobry farsz do mięs, czy roladek warzywnych.
  • Idealnie sprawdza się w pierogach z soczewicą i czosnkiem pieczonym.
  • W pierogach z truskawkami lub śliwkami też :).

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ