Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Lubisz podroby? Mamy sprawdzone przepisy

 

Lady Kitchen: Jak przyrządzić podroby?

Wątróbka drobiowa zapiekana

  • Około kilograma wątróbki (najlepiej z indyka) namoczyć na całą noc w mleku. Wątróbkę wypłukać i dokładnie osuszyć.
  • Osuszoną wątróbkę obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym. Obsmażamy szybko, żeby tylko „zamknąć” mięso.
  • Obsmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy lekko blanszowany brokuł, przesmażone pieczarki (ilość dowolna, tak jak lubimy).
  • Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 30 min. Można pod koniec pieczenia posypać serem.
  • Możemy dołożyć dowolne, ulubione warzywa, które wcześniej lekko blanszujemy

Flaki z parmezanem

  • ok 1,5l esencjonalnego bulionu np. wołowego
  • 900 g pokrojonych i podgotowanych flaków (można kupić już gotowe)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka imbiru świeżego, tartego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tarty parmezan 3 łyżki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  • Rozmrożone (jeśli używamy mrożonych i obgotowanych flaków) flaki zalać wrzącym bulionem i postawić w przykrytym garnku na niewielkim ogniu.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie paseczki.
  • Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Zdjąć z ognia, dodać paprykę imbir, gałkę.
  • Wymieszać, dodać do gotujących się flaków. Posolić, doprawić pieprzem.
  • Gotować tak długo, aż flaki będą miękkie. U mnie trwało to ok 40 minut.
  • Gotowe flaki doprawić majerankiem i koncentratem pomidorowym.

Flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawić pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ