Lady Kitchen: Jak przyrządzić podroby?
Wątróbka drobiowa zapiekana
- Około kilograma wątróbki (najlepiej z indyka) namoczyć na całą noc w mleku. Wątróbkę wypłukać i dokładnie osuszyć.
- Osuszoną wątróbkę obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym. Obsmażamy szybko, żeby tylko „zamknąć” mięso.
- Obsmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy lekko blanszowany brokuł, przesmażone pieczarki (ilość dowolna, tak jak lubimy).
- Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 30 min. Można pod koniec pieczenia posypać serem.
- Możemy dołożyć dowolne, ulubione warzywa, które wcześniej lekko blanszujemy
Flaki z parmezanem
- ok 1,5l esencjonalnego bulionu np. wołowego
- 900 g pokrojonych i podgotowanych flaków (można kupić już gotowe)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka imbiru świeżego, tartego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- majeranek
- tarty parmezan 3 łyżki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Rozmrożone (jeśli używamy mrożonych i obgotowanych flaków) flaki zalać wrzącym bulionem i postawić w przykrytym garnku na niewielkim ogniu.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie paseczki.
- Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż warzywa lekko zmiękną.
- Zdjąć z ognia, dodać paprykę imbir, gałkę.
- Wymieszać, dodać do gotujących się flaków. Posolić, doprawić pieprzem.
- Gotować tak długo, aż flaki będą miękkie. U mnie trwało to ok 40 minut.
- Gotowe flaki doprawić majerankiem i koncentratem pomidorowym.
Flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawić pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ