Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen ma dla nas świetny przepis na jagodzianki. Smacznego!

Środek tygodnia, co Wy na to by osłodzić sobie go jagodzianką? Borówki, czy jak kto woli jagody, są już wszędzie na straganach. W radiu Alex mam dla Was przepis naszej blogerki kulinarnej Lady Kitchen.

Szacowany czas czytania: 03:46

Jagodzianki niestety nie są dietetyczne, bezglutenowe i wege. Mają masło, jajka, drożdże i białą mąkę. Nie będę wam pisać o tym, że można coś zamienić i wyjdzie cacy, bo najzwyczajniej nie próbowałam robić i nie będę wam wciskać kitu.

– pisze Lady Kitchen:

Przepis jest prosty, trochę brudzi, trochę pracy trzeba włożyć i wykazać się cierpliwością. Wyjdą. A jak nie wyjdą, to korzystajcie z sezonu na jagody i róbcie do skutku!

Jagodzianki. Składniki:

• 100 g drożdży (używam świeżych)
• 0,5 l ciepłego mleka
• 2 jajka
• 10 żółtek
• 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć)
• 200 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży
• 200 g (kostka) masła
• około 500 g borówek
• 1 kg mąki pszennej + około 300 g do podsypania
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 4 łyżki brązowego cukru
• jajko i ½ szklanki mleka do posmarowania jagodzianek.

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Czyli zanim wpadniemy w amok to wyciągamy wszystko na blat i niech nabiorą temperatury otoczenia. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę.

Jagodzianki. Krok po kroku:

1. Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, żeby zrobić inkubator dla drożdży.
2. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec).
3. W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, jak zrobi się lejąca pasta, dodaję pół szklanki mleka, dwie łyżki mąki i mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika.
4. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia.
5. Biorę dwie duże miski.
6. Do jednej z misek przesiewam mąkę, cały kilogram.
7. Do drugiej miski wbijam dwa jajka i dodaje 10 żółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy).
8. Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę.
9. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki.
10. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką i wsadzam na 2 h do piekarnika.
11. Do jagód dodaję brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
12. Stolnicę wysypuję mąką i wykładam na nią wyrośnięte ciasto, chwilę zagniatam.
13. Z ciasta odkrawam pasek i dzielę go na części. Pozostałe ciasto przykrywam czystą ściereczką.
14. Kawałki ciasta formuję w prostokąty wielkości dłoni, nie używam wałka.
15. Na cieście układam jagody, około 2 łyżek i zlepiam ciasto. Brzegi podwijam pod spód.
16. Gotowe jagodzianki układam łączeniem do dołu na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowuję odstęp, bo jagodzianki rosną.
17. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
18. Jagodzianki przed włożeniem do piekarnika smaruję mieszanką mleka i jajka.
19. Piekę około 15 minut, aż będą pięknie złoto-brązowe.
20. Wystudzone jagodzianki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja przed pieczeniem posypałam je kandyzowanym cukrem.
Kilka porad:
• Jagodzianki róbcie partiami, ciasto pod ściereczką nie wyschnie, a nie ma sensu wszędzie układać blach z ciastkami.
• Z podanych proporcji wychodzi około 23 sztuk, więc jak ktoś – tak jak ja – nie ma dużej ilości osób do wykarmienia, to wystarczy zrobić z połowy składników.
• Wyrośnięcie jest konieczne, więc uzbroić się proszę w cierpliwość.
• Dodatek mąki ziemniaczanej do jagód ograniczy trochę ekspansję soku i po wystygnięciu będzie w środku coś a’la marmolada jagodowa.
• Niektóre jagodzianki lubią sobie strzelić sokiem w piekarniku. Taka też jest dobra, trzeba tylko zmieniać papier za każdym razem, żeby się sok nie przypalał.
• Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika.
• Jak zlepiacie jagodzianki, pilnujcie, żeby w miejscu zlepienia nie było mąki, to ułatwi dokładniejsze sklejenie.
• Piekę około 6 jagodzianek na jedną blachę, to taka standardowa blacha, więc jak dacie 6 sztuk to wam się nie „przytulą” do siebie i dopieką się dokładnie.
• Jak w połowie roboty odechce się wam lepienia, to ciasto możecie wsadzić do formy do pieczenia i posypać jagodami i dodatkowo brązowym cukrem. Otrzymacie dużą drożdżówkę z jagodami.

Smacznego!

Czytaj także inne przepisy Lady Kitchen