Lady Kitchen: Mamy pierwsze przepisy na święta. Sprawdźcie przepisy na chrzan
Mus chrzanowy
- 300 ml śmietanki 36% porządnie schłodzonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka chrzanu (dwie, jeśli lubimy ostrzejszy smak)
Śmietankę ubijamy z solą, do konsystencji deserowej bitej śmietany. Pilnujemy, żeby nie przebić i żeby nie zrobiło się masło. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i chrzan. Już nie ubijamy tylko delikatnie mieszamy dokładnie. Mus gotowy. Mus możemy podzielić na dwie części i do jednej dodać kilka kropel soku z buraków, wtedy będzie piękny kolor różowy.
Krem chrzanowy z białych warzyw
- 6 sztuk białych warzyw (ziemniaki, pietruszka, seler)
- łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
- dwa listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- śmietanka do zupy lub mleko kokosowe
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną i będą się rozpadać. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Można podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego.
Chrzan śmietankowy
- 100 g świeżego korzenia chrzanu
- 3 stołowe łyżki wrzątku
- 2 stołowe łyżki śmietanki lub śmietany
- Sok z 1/4 cytryny
- 1/2 stołowej łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Chrzan ścieramy na drobnych oczkach i przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składki i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy wedle uznania.
Sos Chrzanowy
- 6 ugotowanych żółtek
- pęczek szczypiorku
- ½ łyżeczki cukru
- 1 szklankę gęstej i kwaśnej śmietany
- ½ szklanki majonezu
- 3 kopiaste łyżki tartego chrzanu ze słoiczka (jak używacie świeżo tartego, to 2 łyżki max)
- sól, pieprz.
Żółtka rozgniatamy widelcem, możliwie jak najdrobniej. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy dokładnie. Dawkujemy po łyżce chrzanu, mieszamy i próbujemy. Dajemy go tyle, żeby ostrością nam odpowiadało. Pamiętajcie, że świeżo tarty chrzan ma większe kopnięcie niż chrzan ze słoiczka. Doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojony szczypiorek (jeśli ktoś nie jest fanem szczypiorku, można go pominąć i też będzie pysznie).
Jeśli w amoku dodacie za dużo chrzanu i ostrość wypcha wam oczka, to załagodzić możecie dodając do sosu śmietanę. Nie majonez, który ma ocet, tylko śmietanę. Sos będzie równie smaczny, tylko bardziej kremowy.
Sos chrzanowy pasuje do mięs, jajek, wędlin, pasztetów.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ