Dziś z Lady Kitchen rozmawialiśmy o tym, co można przyrządzić smacznego w lato. A nam smak lata kojarzy się z młodą kapustą.
Lady Kitchen: Sprawdźcie przepisy na surówki
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z CZARNUSZKĄ I SEZAMEM
Składniki:
- 1 sztuka małej, młodej kapusty
- 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni nasion czarnuszki
- 1 łyżka uprażonych nasion białego sezamu
- 1 łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryki, dowolnej odmiany
- ½ pęczka kolendry (można użyć pietruszki)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki jasnej pasty tahini
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę siekamy w cieniutkie paseczki.
- Robimy sos, miksując razem pastę tahini, olej sezamowy, miód, ocet. Wyjdzie gęsta emulsja.
- Sos mieszamy z kapustą, posiekanym chilli, czarnuszką i sezamem oraz ziołami.
Surówce dobrze robi godzinka w lodówce. Pasuje do mięs, dań z grilla, sadzonego jajka, młodych ziemniaków. My zjedliśmy ją w picie, z dodatkiem pieczonego kurczaka.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki:
- 1 główkę młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 1 kalarepkę
- 1 jabłko
- ½ pęczka koperku
- 1 cebula dymka (wraz z białą częścią)
- ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku)
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- Kapustę bardzo drobno siekamy. Ja użyłam do tego mandoliny, ale ostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka.
- Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła.
- Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw.
- Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę.
- Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. I jeśli za mało ostra doprawiamy sokiem z cytryny, bądź musztardą.
Wszystko. Szybkie, smaczne i cudownie kolorowe i zdrowe
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ