Lady Kitchen: na śniadanie zawsze dobre… jajko!
Lady Kitchen w tym tygodniu serwuje dwa pomysły na zdrowe i pożywne śniadanka. Jeśli jajko, to niekoniecznie... jajecznica!

Szacowany czas czytania: 02:00
Lady Kitchen: Jajko pod niejedną postacią
Szakszuka – na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu.
Potrzebujemy:
- 7 sztuk dobrych pomidorów
- 2 nieduże cebule
- 1 paprykę czerwoną
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu i cukru
- sól i pieprz
- 3 kopiaste łyżki harissy
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy na czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i paprykę. Pomidory puszczą wodę więc smażymy do momentu aż płyn nam się trochę zredukuje. Na pomidory ostrożnie wbijamy jajka. Ja najpierw wbijam je pojedynczo do miseczki, bo żółtko musi być nienaruszone. Zmniejszamy ogień i czekamy aż białka się zetną. Oprószamy solą i pieprzem.
Pasta jajeczna
Bardzo długo przekonywałam się do pasty jajecznej, dopiero jak zaczęłam sama gotować i moja świadomość kulinarna wyszła poza podstawy, stworzyłam swoją idealną pastę jajeczną. Spróbujcie, może przekonacie największego niejadka, może to będzie tym razem wasz sposób, żeby nakarmić kogoś białym serem.
Potrzebujemy:
- 400 g białego sera półtłustego
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- dwa pęczki szczypiorku
- 2 pęczki rzodkiewki
- ½ pęczka koperku
- pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
- ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- sól, pieprz.
Ser rozgniatamy widelcem, nie róbcie tego blenderem, niech to będzie miało fajną konsystencję, a nie jak papka dla niemowlaków. Do rozgniecionego sera dodajemy drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek, dymkę razem z cebulkami. Jajka ścieramy w całości na grubych oczkach tarki i dodajemy do sera. Dokładamy ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli „za suche”, dodajemy śmietany.
Pasta w żadnym miejscu nie jest dietetyczna, ale cholernie dobrze smakuje ze świeżym chlebem, więc warto grzeszyć!
Smacznego!
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ