Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: Największy czerwcowy przysmak, czyli truskawki

 

Lady Kitchen: Lojalnie uprzedzam, że knedle serowe z truskawkami nie są dietetyczne, mają gluten, biały ser, truskawki i cukier. Najlepiej je jeść z kwaśną śmietaną, a to też nie wpływa dobrze na talię.

KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI

Potrzebujemy:

  • 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być!
  • 4 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować
  • łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć lub wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii
  • świeże truskawki, średniej wielkości, umyte i pozbawione szypułek.

Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy. Ci, co lubią grudki, robią to tłuczkiem do ziemniaków, wszyscy którzy na dźwięk słowa „grudki” wpadają w histerię – mielą. Do sera dodajemy jajka, cukier, wanilię i zaczynamy wyrabiać. Jak się wszystko połączy, zaczynamy partiami dosypywać mąkę. Dosypujemy i wyrabiamy. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie się ładnie formowało w kulę i będzie plastyczne. Formujemy z niego dowolnej wielkości kulki, lekko rozpłaszczamy je na dłoni i na środek kładziemy truskawkę. Zalepiamy i kręcimy, żeby wyszedł knedelek.

Knedelki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotujemy partiami. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżymi truskawkami.
bezglutenowe placuszki z truskawkami, na kefirze.

Powiem wam, że wyszły super. Są inne w smaku niż wielbione wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające.

PANCAKE Z TRUSKAWKAMI

Potrzebujemy:

  • szklankę kefiru
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • szklankę musu z truskawek
  • dwa jajka
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie)
  • mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki cukru brązowego
  • dwie łyżki oleju

Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek.

Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej to wyskrobcie ziarenka z jednej laski wanilii a po wymieszaniu dorzućcie przepołowioną i wyskrobaną laseczkę i zostawcie w lodówce na 2 godziny. Przed podaniem wyciągnijcie laskę ze środka. Jak nie macie wanilii to zróbcie jogurt z miętą i skórką otartą z limonki.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ