Lady Kitchen: Ciasto, na które podajemy przepis, może być ciastem do pizzy, możemy upiec z niego foccacię czy piżmowe paluchy. Możliwości sporo, więc rozgrzewamy piekarnik i pieczemy w poszukiwaniu swojej pizzy idealnej.
Przepis na trzy pizzę lub jedną blachę foccaci
- Mąka – 480 g
- Woda – 290-300 g dla mąki typu 500 lub 550
Woda 310-315 g dla mąki typu 00 - drożdże: 1 gram suszonych lub 2gr świeżych drożdży
- sól 10 g.
Mąkę przesiewamy. To powoduje napowietrzenie, poprawiając właściwości fermentacyjne ciasta. Do mąki wsypuje sól i mieszamy. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w wodzie o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zagniatamy około 15 min. Po zakończeniu wyrabiania ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie formujemy kulę, umieszczamy w pojemniku który możemy zakryć szczelnie, żeby ciasto nam nie wysłoch i wynosimy do zimnego pomieszczenia/lodówki (około 5 stopni) na 12-14h jeśli chcemy prowadzić zimną fermentację i mieć dłużej dojrzewające ciasto. Możemy też zostawić na blacie, na 7h.
Formujemy trzy równe kulki i delikatnie je rozciągamy, formując placek. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Na blasze do pieczenie układamy papier, na nim pizzę. Na pizzy układamy sos i ulubione dodatki. Pieczemy około 10-13 minut.
Jeśli macie kamień do pieczenie pizzy to wygrzejcie go porządnie.
Przepis na sos pomidorowy znajdziecie w poprzednich audycjach.
Foccacia
Jeśli nie chcecie pizzy, to ciasto proszę rozłożyć na blaszce, lekko „naciskać” palcami, na wierzch można dać swoje ulubione ziarna, pomidory suszone, kapary, sól w płatkach. Dostaniecie idealną foccacię.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ