Lady Kitchen: Przepis na szarpaną wołowinę. Sprawdźcie
Lady Kitchen: Wołowina to rzadko wykorzystywany rodzaj mięsa w naszych kuchniach. Kojarzy się głównie z długim gotowaniem czy pieczeniem i nie rzadko z wysoką ceną. Jednak wołowina, zwłaszcza wołowina, która jest odpowiednio przygotowana, z wyselekcjonowanej rasy krów, sezonowana na sucho bądź na mokro, będzie niewątpliwą królową stołów.

Szacowany czas czytania: 02:02
Lady Kitchen: Dziś w naszej kuchni króluje wołowina
Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięs innych gatunków zwierząt. Jest źródłem Witamin A, E, D jak również B6 i B12. Zawiera dużo łatwostrawnego i łatwo przyswajalnego białka.

Coraz większą popularnością cieszy się sezonowanie wołowiny. Sezonowanie można zdefiniować jako proces dojrzewania mięsa w ściśle kontrolowanych warunkach. Mięso zmienia kolor, włókna mięsa „rozluźniają” się, przez co mięso nabywa niezwykłej delikatności i kruchości.
Dojrzewanie wydobywa też dodatkowe smaki mięsa, w dobrze sezonowanej wołowinie możemy poczuć i smak palonego masła i orzecha laskowego. Bardzo istotnym elementem, na który musimy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa wołowego, to delikatne przerosty tłuszczu które dadzą nam dodatkową soczystość i smak.
– mówi Lady Kitchen
Wołowina, to nie tylko gulasz czy pieczeń czy tatar, coraz częściej używa się wołowiny do przygotowywania kanapek. Mostek wołowy marynowany, pieczony a na końcu lekko podwędzony to składnik kultowej kanapki Reuben, a świat kulinarny coraz śmielej podbija szarpana wołowina.
Szarpana wołowina

Dziś mamy dla was przepis na szarpaną wołowiną, którą możecie podać zamknięta w bułce lub rakietce lub jako samodzielny dodatek obiadowy. Przygotowanie jest banalnie proste. Wymaga tylko czasu.
- 1 kg karku wołowego lub mostku
- 1 duża cebula
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- Po łyżeczce kuminu mielonego, słodkiej papryki mielonej, słodkiej wędzonej papryki mielonej, soli, pieprzu czarnego mielonego
- 1 puszka drobno posiekanych pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej
Z podanych przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią mięso. Mięso odstawiamy do lodówki na 2-3h, można na całą noc. Przed smażeniem mięso wyciągamy, żeby nabrało temperatury pokojowej. Obsmażamy mięso dokładnie z każdej strony. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i wlewamy passatę lub pomidory. Na tym okładamy mięso i do wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 12o stopni, na 6-7h. Po tym czasie mięso szarpiemy za pomocą dwóch widelców i mieszamy z sosem powstałym podczas pieczenia. Gotowe.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ