Falafel to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej, a przepis Lady Kitchen, znanej blogerki kulinarnej, z pewnością doda temu daniu wyjątkowego smaku.
Falafel
Potrzebujemy:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka pietruszki zielonej
- 1 łyżka kuminu
- 2 łyżki prażonego sezamu
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do głębokiego smażenia
Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy i taką namoczoną mielimy na maszynce do mielenia. Mielimy razem z ciecierzycą, pietruszkę, czosnek i cebulę. Do zmielonych produktów dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Masa będzie się ładnie zbijała w kulki. Formujemy kulki i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złote.
Można też uformować większe kotlety i smażyć je na patelni i wykorzystać do wegańskich burgerów.
Smacznego!
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ