Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: przygotowujemy falafel, czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy

Falafel to popularna potrawa kuchni bliskowschodniej, a przepis Lady Kitchen, znanej blogerki kulinarnej, z pewnością doda temu daniu wyjątkowego smaku.

Falafel

Potrzebujemy:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do głębokiego smażenia

Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy i taką namoczoną mielimy na maszynce do mielenia. Mielimy razem z ciecierzycą, pietruszkę, czosnek i cebulę. Do zmielonych produktów dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Masa będzie się ładnie zbijała w kulki. Formujemy kulki i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złote.

Można też uformować większe kotlety i smażyć je na patelni i wykorzystać do wegańskich burgerów.

Fot. Lady Kitchen

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ