Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Serniczek? Ależ tak! I to w kilku odsłonach

Dzisiaj słodkie przepisy na sernik. Mamy go w trzech wersjach... kolorystycznych. Możecie zaskoczyć gości!

sernik
Czarny sernik w wykonaniu Lady Kitchen

Szacowany czas czytania: 05:41

Zaczniemy nietypowo, bo od

czarnego sernika

sernik jest farbowany węglem w tabletkach, takim z apteki. Po takiej dawce, jaka jest w serniku, nawet nie poczujecie. Jeśli jednak się boicie, to można użyć czarnego barwnika, można też całkowicie zrezygnować z barwienia i wtedy sernik będzie koloru czekoladowego. Do dekoracji sernika użyłam jadalnych kryształków i koralików, możecie zastąpić je świeżymi owocami, lub zrobić polewę czekoladową, albo darować sobie ozdobne freski i zostawić golasa. Też będzie super.

Sernik ma mocno czekoladowy smak, nie czuć węgla ani przez moment. Jest banalny w wykonaniu. Jest ciężki, czekoladowy i uzależniający. Ja robiłam bez kruchego spodu. Jednak jeśli ktoś nie wyobraża sobie sernika bez spodu, to w przepisie znajdzie sposób – spód oczywiście czarny. Przepis jest na tortownicę 22 cm. Sposób farbowania podam wam na końcu przepisu, może zaryzykujecie?

Spód:
• 270 g ciasteczek Oreo (pozbawionych białego kremu)
• 60 g rozpuszczonego masła.

Sernik:
• 680 g sera na sernik (użyłam Piątnicy)
• 350 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
• 1 łyżeczka mocnego espresso
• 200 g cukru (użyłam brązowego, żeby dodać karmelowego smaku)
• 100 ml mleka 3,2%
• 4 jajka
• 1 łyżka mąki pszennej.

Ciasteczka kruszę bardzo drobno (blenderem lub w foliowej torebce tłuczkiem do mięsa) i mieszam z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkami z masłem wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (razem z bokami). Tortownicę odstawiam. W rondelku rozpuszczam kawę, mleko i czekoladę – odstawiam do ostudzenia. W misce mikserem mieszam około 5-6 min ser z cukrem. Po tym czasie zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo jajka. Miksuję około 5 minut. Dodaję łyżkę mąki i rozpuszczoną czekoladę. Miksuję 5 min, aż składniki dokładnie się połączą. Wylewam masę na spód z ciasteczek. Wkładam sernik do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 min. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Czym zafarbować szatana?
Użyłam węgla aptecznego, musi być w tabletkach, a nie kapsułkach. Użyłam 8 tabletek, rozkruszonych w moździerzu. Tabletki muszą być roztarte na pył. Dodajemy je na końcu mieszania, jak już wmieszaliśmy dokładnie czekoladę. Żeby utrwalić kolor, dodajemy łyżkę soku z cytryny. Jeśli boicie się używać węgla, to możecie użyć czarnego barwnika, pamiętajcie jednak o utrwaleniu koloru kwasem. Możecie też olać całe farbowanie i zostać przy klasycznym, czekoladowym kolorze i też będzie pięknie i pysznie.

Lady Kitchen prezentuje też sernik w wersji wegańskiej

Sernik wegański

Wyszło fajne, dobre i nadające się do powtórzenia, jednak nijak mające się do smaku prawdziwego sernika. Z sernikiem ma tylko wspólne słowo.

Sernik z kaszy jaglanej
Przepis jest na tortownicę 23 cm, ale można ułożyć to w dowolnym naczyniu bądź foremce.

Na spód potrzebujemy:
• dwie szklanki dobrej jakości daktyli bez pestek
• 6-7 łyżek mąki migdałowej (zmielonych na drobno migdałów)
• 1,5 szklanki zaparzonej kawy
• 1 laske wanilii
• szczyptę soli

Na masę:
• 300 g kaszy jaglanej
• sok z jednej pomarańczy
• skórkę otartą z jednej pomarańczy
• laskę wanilii
• 160 g orzechów nerkowca (namoczonych przez 12h)

Na polewę:
• 2 szklanki pulpy z mango (lub dowolne, zmiksowane owoce)
• 3 łyżki agaru lub pektyny

Przygotowanie:
Zaparzoną kawę wlewamy do rondelka, lekko podgrzewamy razem z ziarenkami z wanilii i szczyptą soli. Jeśli daktyle nie są za słodkie, możemy dodać łyżeczkę brązowego cukru i mieszać do rozpuszczenia. Tak przygotowaną kawą zalewamy pokrojone daktyle i zostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie daktyle odcedzamy i miksujemy blenderem. Wyjdzie ciapkowata masa. Zagęszczamy ją mielonymi migdałami. Masa ma zrobić się na tyle zwarta, że będzie można ją formować w dowolne kształty. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Wsadzamy do lodówki na 3h.

Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie, to pomaga usunąć goryczkę. Niektórzy moczą kaszę lub prażą, ale wystarczy ją bardzo dobrze wypłukać. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1, czyli na jedną szklankę kaszy dajemy dwie szklanki płynu. Ja do wody dodałam startą skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i ziarenka wanilii. Gotowałam do miękkości. Po tym, jak kasza wchłonęła cały płyn i była gotowa, dodałam sok z pomarańczy, wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem do ostygnięcia. Namoczone przez noc (minimum 12h) zmiksowałam, dodałam kaszę i znowu zmiksowałam blenderem na gładką masę.

Nie słodziłam, bo spód z daktyli jest słodki. Masę wyłożyłam na daktyle, wyrównałam i wsadziłam na 2h do lodówki. Po tym czasie podgrzałam pulpę z mango, dodałam agar agar (agar rozpuszcza się w temperaturze 90-100 stopni, więc owoce trzeba zagotować), lekko przestudzone wylałam na masę i zostawiłam do całkowitego ostudzenia.

Brownie z sernikiem

Ciasto składa się z 3 części. Podam wam osobno składniki do wszystkich części, a potem powiem jak poskładać. Ilość składników starcza na blaszkę o wymiarach 20×24 cm.
PUREE (czyt. pióre) TRUSKAWKOWE – 0,5kg truskawek i 2 łyżki cukru pudru. Pora roku odstrasza cenami truskawek świeżych, mrożone truskawki też się nadają. Truskawki rozmrażamy, miksujemy z cukrem i tyle. Mus gotowy.

CIASTO CZEKOLADOWE – dwie tabliczki gorzkiej czekolady (200g) łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z kostką masła (200g). Rozpuszczamy i studzimy. W osobnej miseczce ubijamy 3 jajka, kilka kropli aromatu waniliowego oraz pół szklanki cukru pudru na puszystą masę. Ubitą masę łączymy z przestudzoną czekoladą z masłem. Do powstałej masy wkręcamy mikserem, na małych obrotach, 6 łyżek mąki pszennej (ok. 120g).

MASA SEROWA – 500g mielonego serka na serniki ucieramy na gładką masę z ziarenkami jednej laski wanilii, po jednej łyżce dodajemy ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego i 2 całe jajka. Masa ma być gładka, bez grudek.

ETAPY DZIAŁANIA:
1. robimy puree
2. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu
3. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy
4. ubijamy jajka z cukrem i wanilią
5. łączymy obie masy i wkręcamy mąkę
6. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut
7. robimy masę serową
8. obniżamy temperaturę do 160 stopni
9. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście
10. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową
11. łyżką robimy „szlaczki” z puree truskawkowego
12. wsadzamy do pieca na 25 min.
13. studzimy przy uchylonym piekarniku
14. po ostudzeniu wsadzamy na 2-3 godz. do lodówki ( ja wsadziłam na noc)
15. jemy

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ