Śledź z suszoną śliwką i żurawiną
- 1 kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz.
- 3 spore cebule
- garść żurawiny lub rodzynek
- garść drobno pokrojonych suszonych śliwek
- łyżeczkę cukru
- pieprz ziarnisty
- sok z jednej cytryny
- olej
- liść laurowy
- dwa ziarenka ziela (rozgniecione).
Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie.
Śledź z pomarańczami i porem
- 0,5 kg filetów śledziowych (moczymy ok. 3 h w mleku)
- jednego pora
- 2 pomarańcze
- ½ twardego jabłka
- ½ puszki kukurydzy
- 1 cebulkę dymkę
- 1 i ½ szklanki śmietany (gęstej, kwaśnej 18%)
- 2 łyżki majonezu
- łyżkę przyprawy curry
- sól i pieprz.
Filety kroimy na dowolne kawałki. Pora kroimy na półplasterki i przelewamy wrzątkiem, żeby złagodzić trochę ostrość. Przestudzonego pora dodajemy do śledzi. Pomarańcze obieramy i pozbywamy się jak największej ilości białych błonek, obrane cząstki pomarańczy kroimy na kawałki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy posiekaną cebulkę dymkę. Pomarańcze i jabłko dodajemy do śledzia, dodajemy też kukurydzę. W miseczce robimy sos – śmietanę, majonez i przyprawę curry mieszamy dokładnie. Zalewamy nim śledzie i dokładnie mieszamy dalej doprawiając solą i pieprzem. Śledzie najlepsze są na drugi dzień po zrobieniu.
Śledź w śmietanie
- 0,5 kg filetów śledziowych (filety moczymy 3h w mleku)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 1 średnią cebulę
- 1 średnie, twarde jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz.
Śledzie kroimy na dowolne kawałki. Jajka ścieramy na grubych oczkach tarki, szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy, cebulę i jabłko drobno siekamy. Pokrojone warzywa i tarte jajka mieszamy ze śledziami. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę, żeby się „przegryzły”.
Smacznego!
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ