Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen: świąteczne ciasta last minute. Sprawdź ten przepis!

Lady Kitchen proponuje dziś trzy przepisy na świąteczne przysmaki, których przygotowanie nie przyprawi Was o ból głowy. Jest i piernik dla zabieganych i coś dla miłośników kolorowych keksów. Spróbujcie! Gwarantujemy, że są pyszne!

Lady Kitchen proponuje piernik dla zabieganych

Piernik

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki miodu
  • powidła śliwkowe 200 g
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • posypka dekoracyjna

Sposób przygotowania:

Masło topimy w rondelku i studzimy. W osobnej misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz powidła, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.

Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.

Korzenny chlebek bananowy

Lady Kitchen poleca przepis na bananowy chlebek
Korzenny chlebek bananowy/ fot. Lady Kitchen

Chlebek bananowy wyszedł cudownie wilgotny, pachnący bananami oraz czekoladą. Do porannej kawy i z odrobiną powideł śliwkowych idealny. Jak lubicie ciasta z cyklu „wrzucić, zamieszać, wylać, upiec” to ten chlebek bananowy z czekoladą jest dla was!

Potrzebujemy:

  • 5 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany (z brązowymi plamkami)
  • 5 jajek
  • łyżkę pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • tabliczkę dobrej, gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (trzeba podnieść ciężkie banany więc proszku sporo)
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżkę przyprawy do piernika
  • mąkę pszenną – tyle ile zabiorą mokre składniki (u mnie ok. 3 szklanek)
  • ½ szklanki dobrej jakości brązowego cukru lub 2 łyżki miodu o delikatnym smaku.

Przygotowanie jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowywanie ciasta. Do dużej miski kroimy obrane banany i zgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy pastę waniliową, masło lub olej, mleko i mikserem miksujemy wszystko na puszystą i dobrze połączoną masę.

Do powstałej masy dodajemy kakao, sól, miód lub cukier i delikatnie, na niskich obrotach miksera łączymy. Dodajemy tabliczkę drobno posiekanej czekolady i proszek do pieczenia, łączymy szpatułką lub łyżką. Następnie mąkę wsypujemy małymi partiami, dokładnie mieszamy. Dodajemy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gęste. Przelewamy ciasto do keksówki, na wierzchu układamy plasterki bananów i pieczemy około godziny, do suchego patyczka.

Może się okazać, że zostanie wam trochę ciasta, wtedy możecie usmażyć małe placuszki czekoladowo-bananowe, też pycha!

Keks świąteczny

Keks/ fot. Lady Kitchen

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła miękkiego w temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki sody lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • około 350 g bakalii (można użyć gotowej mieszanki na keks lub skomponować swoją).

Mąkę przesiewamy. Bakalie mieszamy w osobnej miseczce z dwoma łyżkami mąki, to spowoduje, że bakalie nie opadną na dno ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. Sodę lub proszek mieszamy z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ucierając dalej, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Jak żółtka połączą się z masłem, to dajemy stopniowo mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie drewnianą łyżką wkręcamy do masy.

Do tak powstałego ciasta delikatnie dodajemy bakalie i mleko z sodą lub proszkiem. Delikatnie łączymy. Ciast przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto ma sięgać do ¾ wysokości formy. Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę, do suchego patyczka.

Po 30 minutach pieczenia, keks delikatnie nacinamy wzdłuż, co zapobiegnie niekontrolowanemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, to przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy 15 minut w foremce i przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Smacznego!

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ