Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: świątecznie, czyli jak naturalnie „pomalować” jajka. Mamy też pomysły na faszerowane jajka.

Tym razem Lady Kitchen w świątecznej odsłonie. A jak święta, to oczywiście... jajka! Dziś mamy trochę o malowaniu jajek, ale nie za pomocą sztucznych barwników, a naturalnie, zdrowo. Mamy także podpowiedzi jak faszerować jajka. Lady Kitchen dziś także do usłyszenia oczywiście w naszej audycji "Niedzielne Posiady".

Lady Kitchen

Szacowany czas czytania: 02:41

Lady Kitchen podpowiada: najlepiej kolory wychodzą na jajkach, które mają białą skorupkę

Najpopularniejszą metodą stosowaną w wielu polskich domach, jest gotowanie jajek w wywarze z łupin cebuli. Otrzymujemy w ten sposób kolor bordowy, ciemno brązowy lub rudawy, w zależności od ilości łupin cebulowych.

Kolor niebieski i wszystkie jego odcienie, możemy otrzymać gotując jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Dodając do wywaru ocet, nie tylko utrwalamy kolor ale w przypadku czerwonej kapusty, możemy uzyskać różne odcienie niebieskiego lub różowego.

Kolor zielony otrzymamy gotując jajka w naparze z zielonej herbaty i mięty. Wystarczy mocny napar z trzech łyżek lub saszetek na pół litra wody, odstawiony na noc. Rano w ostudzonym naparze gotujemy jajka.

Kolor czerwony – uzyskania wszystkich odcieni czerwieni doskonale nadadzą się kora dębu, suszone jagody czy buraki. Najłatwiej ugotować jajka w soku z buraków z dodatkiem soli i octu. Oczywiście nasycenie koloru będzie zależało od intensywności soku, dlatego dowolnie możemy ustalać barwę: od jasnoróżowej po ciemnoczerwoną.

Żeby w prosty sposób uzyskać żółty kolor skorupek jajek, do gotującej się wody z odrobiną octu i soli, należy dodać łyżkę mielonej kurkumy. Z kurkumą należy postępować ostrożnie, bo farbuje nie tylko jajka, ale również skórę dłoni, jasne blaty i ubrania.

fot. Radio Alex

Jak już nagotowaliśmy kolorowych jajek, to należy je zjeść. Pomocne mogą się okazać nasze pomysły na faszerowane jajka.

Podstawą każdego nadzienia do faszerowania są ugotowane żółtka i łyżka jogurtu naturalnego, żeby nadzienie miało formę kremu, a nie suchej papki dla chomików.

  1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku.
  2.  Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia i koperkiem.
  3.  Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek.
  4.  Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka.
  5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek.
  6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej.
  7.  Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas.

Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi.

Lady Kitchen życzy smacznych i spokojnych świąt Wielkanocnych 🙂

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ

REKLAMA