Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Lady Kitchen: Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka to dama francuska. Wymyślił ją zapewne, żeby się podlizać, niejaki Marie Antoine Carême. Pierwsza szarlotka powstała dla cara Aleksandra I, a nazwę zawdzięcza szwagierce imperatora, późniejszej carycy Charlotte Pruskiej. W rzeczywistości nazywała się ona Aleksandra Fiodorowna, tak zwyczajnie, ale małżonek car i na dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa.

Szacowany czas czytania: 01:51

Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością jabłek, przypraw i z fajnym ciastem. Lubię szarlotkę, gdzie ciasto jest cieniutkie a jabłek dużo i nie są za słodkie. Przed Państwem:

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • kostkę margaryny lub masła (miękkiego)
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę.Dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem i wysypujemy mąką. Cienką warstwą ciasta wylepiamy dno i boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę.

Na nadzienie:

  • 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek
  • dwie łyżki miodu
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu

Do garnka z grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem. Jak posypiecie na gorące ciasto, to cukier się rozpuści i zużyjecie go dużo więcej.
Smacznego.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ