Lady Kitchen: W kuchni zawitała jesień. Dziś przepis na hałuski z bryndzą

Szacowany czas czytania: 01:00
Hałuski bryndzowe
Składniki na kluseczki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajko
- ok. 6 łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ma wyjść ciasto o gęstości lanych klusek. Na lekko gotującą się, osoloną wodę łyżką nakładać porcje ciasta. Jeśli będą się rozpadać, dodać więcej mąki. Kluski gotować na małym ogniu dwie minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Sos bryndzowy
- 300g owczej bryndzy
- Łyżka masła
- 500 ml śmietanki 30%
- Ząbek czosnku przeciśnięty
Na patelni rozpuścić masło, dorzucić czosnek i lekko przesmażyć. Wlać śmietankę i na wolnym ogniu podgrzewać. Jak zacznie parować, dorzucić pokruszoną bryndzę i mieszać aż bryndza się rozpuści i zagęści sos. Doprawić białym pieprzem i delikatnie solą. Dla wzbogacenia smaku można dodać ser z niebieską pleśnią
Do sosu wrzucamy odcedzone kluseczki, mieszamy. Podajemy ze skwarkami.
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ