Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Lady Kitchen wprowadza w świat oryginalnych świątecznych przepisów

Lady Kitchen: W potrawach wigilijnych podoba mi się to, że wszystko ma swoje znaczenie. 12 potraw na stole to 12 miesięcy. Dzisiaj proponujemy uszka z kapustą i grzybami i z samymi grzybami.

Lady Kitchen wprowadza w świat oryginalnych świątecznych przepisów

Uważano, że kapusta ma zapewnić życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek.

Uszka z kapustą i grzybami i z samymi grzybami

Lady Kitchen: Przepis na uszka

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • ciepła woda

Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółka, ja na małe pierogi. Na środek kładziemy porcję farszu, zlepiamy brzegi. Jak już zlepiliśmy pierożka, to łączymy jego brzegi i tym sposobem, powstaje nam zgrabne uszko. Oczywiście wielkość może być dowolna.

Farsz

  • 700g boczniaków posiekanych (przy smażeniu stracą objętość)
  • 50g suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczone w gorącej wodzie)
  • 2 duże, drobno posiekaną cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • Łyżeczka sosu ostrygowego
  • Pieprz, opcjonalnie sól (sos sojowy jest słony)

Wszystkie składniki smażymy, czekając aż grzyby odparują wodę i lekko się karmelizują. Farsz studzimy i mielimy na drobnych oczkach. Może się okazać, że farsz będzie rzadki, bo grzyby niedokładnie odparowały, wtedy dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Ma być plastyczna masa. Farsz doprawiamy. Sól, pieprz, Mozą dodać sok z cytryny, to nadaje delikatnej ostrości i wyrazistości.

Taki farsz można wykorzystać również do pierogów, bądź krokietów.

Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.

Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ