Lady Kitchen z kulinarnymi propozycjami na Dzień Dziecka
W kalendarzu 1 czerwca. Oczywiście dzisiejsze święto nie umknęło uwadze Lady Kitchen, która przygotowała tym razem przepisy, które powinny zadowolić najbardziej wybredne podniebienia małych smakoszy. Polecamy!

Szacowany czas czytania: 04:31
Sposób Lady Kitchen na gofry!
Nim przejdziemy do rzeczy – dygresja – na zdjęciu widzicie dziurki w gofrach, to bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie.
Potrzebujemy:
- 4 jajka – białka oddzielone od żółtek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżkę pasty waniliowej
- szczyptę soli
- 4 łyżki oleju
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- około 2 szklanki przesianej mąki.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką. Dzięki białkom ciasto się rozluźni i będzie lżejsze. Efekt to w miarę gęste ciasto, które dostojnie i leniwie będzie się rozlewało po gofrownicy. Jeśli ciasto wyda wam się za gęste, to dolejcie odrobinę mleka lub gazowanej wody. Ciasto odstawiam na co najmniej godzinę, żeby zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące i pyszne.
Do gofrów podaję owoce, konfitury, miód, cukier puder i bitą śmietanę. Bitą śmietanę robię bez żadnych żel fiksów i innych wynalazków. Ubijam mocno schłodzoną śmietanę 30% lub 36%, dodając do niej łyżkę cukru pudru na 0,5 l i ziarenka z jednej laski wanilii. Mikser na wysokich obrotach ubije śmietanę bez problemu. Jak nie macie gofrownicy, to ciasto można spokojnie wykorzystać do placuszków. Na rozgrzaną patelnię wykładać po łyżce ciasta i smażyć na złoto. Też jest pysznie!
Smacznego!
Stripsy z kurczaka
Na ekstra chrupiące stripsy potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kurczaka, pokrojone w paski (kroimy wzdłuż mięsa paski max 1 cm)
- 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiego mielonego chilli
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól do smaku ½ łyżeczki
- sok z jednej cytryny
- 3 jajka
- 200 ml bardzo zimnej wody
- mąkę (ok. 150 g)
- panierkę panko
- olej do głębokiego smażenia
- mąkę pszenną uniwersalną do obtoczenia kurczaka.
Przygotowanie stripsów:
1. Pokrojonego w paski kurczaka wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawy mieszamy ze sobą i zasypujemy kurczaka, dokładnie mieszając. Odstawiamy na godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
2. W osobnej miseczce ubijamy jajka z wodą, aż dokładnie się połączą, dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Mamy otrzymać gęste ciasto, leniwie spływające grubą wstążką. Najlepiej ciasto mieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi. Mieszamy szybko, żeby za bardzo ciasta nie na grzać.
3. Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
4. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i obtaczamy dokładnie w panko.
5. Smażymy 3 kawałki jednocześnie około 6-7 minut, aż będą złociste. Jeśli macie grube kawałki to smażcie 1-2 minuty dłużej.
6. Usmażone chrupiące stripsy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Jeśli nie macie wymienionych przypraw, użyjcie gotowej przyprawy do kurczaka czy do dań meksykańskich, lub wykorzystajcie swoje ulubione przyprawy
Zamiast piersi z kurczaka można użyć skrzydełek pozbawionych lotek i też będzie super. Można w taki sam sposób potraktować kalafior, cukinię, plastry cebuli czy boczniaki.
Jeśli nie chcecie smażyć, to kawałki obtoczone w panko ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadźcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków).
Pizza (na 6 małych placków)
- 630 g zimnej wody
- 4 g świeżych drożdży
- 1 kg mąki pszennej typ 00
- 30 g soli
- 30 g oliwy z oliwek
W zimnej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól a następnie mąkę. Całość wrabiamy i dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy robotem lub ręcznie około 10 min. Po tym czasie ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką na 1 godz i ponownie wyrabiamy 10 min.
Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, nakrywamy ściereczką i składamy 2x co 30 min. Czynność ta wzmocni siatkę glutenową a z każdym składaniem struktura ciasta będzie się zmieniać. Składanie to naciąganie brzegów ciasta i składanie „do środka>Tak przygotowane ciasto przykryćwamy folią spożywczą i zostawiamy w misce na około 3-4 godziny.
Ciasto dzielimy na porcje o wadze 250 g. Każdą porcję formujemy w kulkę. Kulki przekładamy do pojemników i zamykamy. Zostawiamy na blacie na 3h. Po tym czasie wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu każda kulkę formujemy w okrąg zostawiając grubsze brzegi. Nakładamy ulubione składniki i pieczemy w wygrzanym do 250 stopni piekarniku (grzanie góra dół, z termoobiegiem).
-
Posłuchaj audycji „Niedzielne Posiady”, tam cała rozmowa z Lady Kitchen.
-
Zobacz więcej przepisów Lady Kitchen w naszym portalu! Znajdziesz je TUTAJ