Po raz piętnasty starostwo powiatowe w Zakopanem przyznało certyfikat jakości Marka Tatrzańska. Uroczyste wręczenia statuetek odbyło się 21 kwietnia w Teatrze im. St. I. Witkiewicza.
Spośród 29 zgłoszeń wyłoniono laureatów w trzech kategoriach: artykuły spożywcze, wyroby i produkty rękodzielnicze oraz usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe oraz inne na terenie Powiatu Tatrzańskiego.
Marka Tatrzańska
W kategorii I Artykuły spożywcze certyfikaty otrzymali:
- Anita Bafia za Miodulę Tatra Mountain
- Piotr Korczak za „Schab Gaździny”
- Jakub Jan Babiarz za Miód Spadziowy
Kat. II Wyroby i produkty Rękodzielnicze:
- Barbara Baniecka-Dziadzio – Malarstwo na szkle
- Bogdan Dziadzio – Malarstwo na szkle
- Maria Gąsienica Gładczan – Tradycyjne malarstwo na szkle
- Anna Florek – zdobnictwo regionalne – malowanie strojów Góralskich
- Joanna Galica -Dorula – haft tradycyjny , blaszkowy i koralikowy. Akupiktura
Kat. III Usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe oraz inne.
- Małgorzata Tylka-Suleja – Piękny Sklep – ceramika artystyczna
- Małgorzata Karpiel-Bzdyk – Gminny Ośrodek Kultury Kościelisko
- Monika Stanisławska-Pitoń – pracownia artystyczna
- Maciej Rybka – Karcma Muzykancko
- Maria Sieczka-Gładczan Bakowo Zohylina Wyżnio
- Andrzej Jacek Nowak – Szlak Zabytkowych Kapliczek Wojciecha Kułacha Wawrzyńcoka
- Muzeum Tatrzańskie – Program remontu obiektów drewnianych będących filiami Muzeum Tatrzańskiego