Radio Alex 105.2 FM Zakopane

Masz ochotę na ciepłe serowe pączki? Nasz sprawdzony przepis jest bardzo prosty. Spróbujcie sami!

W końcu mamy Tłusty Czwartek. To dzień, kiedy bez ograniczeń zjadamy pączki z konfiturą czy faworki. A może warto spróbować zrobić samemu w domu serowe pączki? Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie krótkie, a smak... musicie spróbować sami!

Serowe pączki – sprawdź nasz przepis

Składniki:

  • kostka twarogu półtłustego (250g)
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach albo przepuść przez praskę.

  • Dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus.

  • Wyrób ciasto, ma być klejące.

  • Z ciasta formatuj małe kulki. *Najlepiej posmarować dłonie olejem, wtedy ciasto nie klei się do rąk. Kuleczki ułóż na blacie/ desce posmarowanej olejem.

  • W garnku rozgrzej olej, a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor. *Olej nie może być zbyt gorący – spali skórę pączka, a pączek w środku pozostanie surowy!

  • Pączki wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z tłuszczu.
Serowe pączki już prawie gotowe!
  • Na koniec posyp je cukrem pudrem.

SMACZNEGO!